Delikatne serowe ciasto udekorowane z wierzchu pokruszonymi snickersami,
Składniki:
Spód:
2 szklanki herbatników
115 g masła
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
Masa serowa:
240 g sera bialego
1 1/4 szklanki cukru
4 jajka
3/4 szklanki kremówki
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dekoracja:
20 mini snickersów
1/3 szklanki orzechów ziemnych niesolonych
1/4 szklanki polewy karmelowej
Sernik snickers - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 175°C. Tortownicę na sernik szczelnie wyłóż grubą folią aluminiową. Delikatnie natłuść ją z wierzchu.
W średniej wielkości misce zmieszaj herbatniki, masło, cukier i sól. Gotowe ciasto ułóż na spodzie tortownicy dociskając je do dna. Włóż tortownicę do piekarnika i piecz przez 7 minut. Po wyjęciu ostudź na kratce do studzenia ciasta.Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, już teraz nastaw duży garnek wody. W dużej misce utrzyj ser z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka, po jednym naraz, za każdym razem miksując całość do momentu, aż jajko połączy się z pozostałymi składnikami. Pamiętaj, by zgarnąć resztki składników z brzegów misy i dodać je do masy. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy i miksuj całość do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.
Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy. Tę umieść w większej formie i wlej do niej wrzącą wodę – mniej więcej do połowy wysokości mniejszej tortownicy.
Całość umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez 45-55 minut. Zobaczysz, że brzegi ciasta będą wydawać się upieczone, ale środek wciąż będzie miał nieco płynną konsystencję. Wyłącz wówczas piekarnik, zamknij jego drzwiczki i pozostaw sernik w środku przez godzinę.
Po tym czasie ostrożnie wyjmij go z kąpieli wodnej i umieść wraz z tortownicą na kratce do studzenia ciasta. Gdy sernik będzie zimny, włóż go do lodówki na przynajmniej 5 godzin.
Snickersy pokrój na małe kawałki. Udekoruj nimi wierzch sernika. Posyp go również orzeszkami z puszki. Całość oblej polewą karmelową (kupioną w sklepie lub przygotowaną ze słodzonego mleka skondensowanego). Smacznego!