Sernik snickers

Ocena:

4.46 (175)

  • 60 min.
Delikatne serowe ciasto udekorowane z wierzchu pokruszonymi snickersami,

Składniki:

  • Spód:
  • 2 szklanki herbatników
  • 115 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Masa serowa:
  • 240 g sera bialego
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • Dekoracja:
  • 20 mini snickersów
  • 1/3 szklanki orzechów ziemnych niesolonych
  • 1/4 szklanki polewy karmelowej

Sernik snickers - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 175°C. Tortownicę na sernik szczelnie wyłóż grubą folią aluminiową. Delikatnie natłuść ją z wierzchu.
  • W średniej wielkości misce zmieszaj herbatniki, masło, cukier i sól. Gotowe ciasto ułóż na spodzie tortownicy dociskając je do dna. Włóż tortownicę do piekarnika i piecz przez 7 minut. Po wyjęciu ostudź na kratce do studzenia ciasta.Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, już teraz nastaw duży garnek wody. W dużej misce utrzyj ser z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka, po jednym naraz, za każdym razem miksując całość do momentu, aż jajko połączy się z pozostałymi składnikami. Pamiętaj, by zgarnąć resztki składników z brzegów misy i dodać je do masy. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy i miksuj całość do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.
  • Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy. Tę umieść w większej formie i wlej do niej wrzącą wodę – mniej więcej do połowy wysokości mniejszej tortownicy.
  • Całość umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez 45-55 minut. Zobaczysz, że brzegi ciasta będą wydawać się upieczone, ale środek wciąż będzie miał nieco płynną konsystencję. Wyłącz wówczas piekarnik, zamknij jego drzwiczki i pozostaw sernik w środku przez godzinę.
  • Po tym czasie ostrożnie wyjmij go z kąpieli wodnej i umieść wraz z tortownicą na kratce do studzenia ciasta. Gdy sernik będzie zimny, włóż go do lodówki na przynajmniej 5 godzin.
  • Snickersy pokrój na małe kawałki. Udekoruj nimi wierzch sernika. Posyp go również orzeszkami z puszki. Całość oblej polewą karmelową (kupioną w sklepie lub przygotowaną ze słodzonego mleka skondensowanego). Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne