Tort gutenberg

Ocena:

4.5 (153)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 9 osób
Tort z ksiazki "Czekolada Nowa harmonia smaku" Rosalba Gioffre na urodziny męża

Składniki:

  • ciasto: .
  • 80 g czekolady pełnej gorzkiej .
  • 20 g miękkiego masła.
  • 40 g cukru pudru.
  • szczypta soli.
  • kilka kropli esencji waniliowej.
  • 4 żółtka.
  • 120 g mąki.
  • 5 białek.
  • 160 g cukru.
  • krem:.
  • 15 g żelatyny.
  • parę łyzek wody.
  • 3 żółtka.
  • 15g cukru.
  • 50g czekolady gorzkiej.
  • 50 g czekolady mlecznej.
  • 3 łyżki rumu.
  • 3 białka.
  • 20 g cukru.
  • 270 g śmietany kremówki.
  • 250g gruszek z zalewy.
  • 2 łyżki rumu.
  • 50 ml zalewy z gruszek.
  • dekoracja - 100g gorzkiej czekolady.

Tort gutenberg - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • CIASTO: - Masa czekoladowa: 180 g czekolady pełnej gorzkiej rozpuściłam w rondelku na parze. W misce ubiłam mikserem 120 g miękkiego masła z 40 g cukru pudru. Dodałam (po łyżeczce) ostudzoną czekoladę (cały czas na pracującym mikserze). Dodałam szczyptę soli i kilka kropli esencji waniliowej. Zmniejszyłam obroty miksera i dodawałam po jednym - 4 żółtka i powoli 120 g mąki. -Piana z białek: W drugiej miseczce ubiłam na sztywno pianę z 5 białek i dodałam 160 g cukru. Połączyłam pianę z białek z masą czekoladową, bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką, tak aby piana z białek nie opadła. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem i wlałam ciasto. Piekłam ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • KREM: 15 g żelatyny rozpuściłam w małej ilości (parę łyżek) ciepłej wody. Ubiłam mikserem na gęsto, do białej konsystencji 3 żółtka z 15 g cukru. Dodałam żelatynę. Na parze w garnuszku rozpuściłam razem 50 g czekolady pełnej gorzkiej i 50 g pełnej mlecznej, dodając 3 łyżki rumu. Ostudziłam rozpuszczoną czekoladę i wymieszałam z ubitymi żółtkami. Ubiłam pianę z 3 białek, dodałam 20 g cukru, wciąż ubijając aż piana będzie błyszcząca. Do masy czekoladowej dodałam pianę oraz bitą śmietanę (ubiłam 270 g śmietanki kremówki), delikatnie wszystko mieszając.
  • Z upieczonego tortu czekoladowegpo ścięłam wierzch. Resztę tortu włożyłam z powrotem do tortownicy i nasączyłam sokiem z gruszek wymieszanym z 2 łyżkami rumu. Rozsmarowałam połowę kremu. Ułożyłam 250 g gruszek (z puszki, w syropie), pokrojonych w cząstki. Przykryłam pozostałym kremem i włożyłam do lodówki na min 2 godzinki. Przed samym podaniem udekorowałam na szybko wymyślonymi dekoracjami z rozpuszczonej gorzkiej czekolady, ktora sobie na formie silkonowej rozsmarowałam a potem podwazyłam nozem i przełozyłam na tort.

Porady

Zobacz też: tort maślano-rozmarynowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne