Neapolitański placek wielkanocny

Ocena:

4.47 (186)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
Przepisy wielkanocne - neapolitański placek wielkanocny

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła lub smalcu
  • esencja waniliowa
  • szczypta soli
  • 45 dag gotowanej pszenicy
  • 200 ml mleka
  • 50 dag ricotty
  • 30 dag cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • garść owoców kandyzowanych (rodzynki, morele, skórka pomarańczowa, figi)
  • łyżka esencji z kwiatów pomarańczy

Neapolitański placek wielkanocny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepisy wielkanocne - neapolitański placek wielkanocny
  • Z jajek, mąki, cukru, masła lub smalcu, esencji waniliowej i szczypty soli zagniatamy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na 1 godz. Odcedzoną pszenicę gotujemy w mleku na małym ogniu i studzimy.
  • Ricottę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajka i żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, esencję z kwiatów pomarańczy i pszenicę. Formę do tarty wylepiamy 2/3 kruchego ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 min w temp. 170°C.
  • Na ostudzone ciasto wylewamy masę serową, a z pozostałego rozwałkowanego kruchego ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia na minimum 5 godz.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne