Przepisy kuchni rumuńskiej - Sarmale – gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną
Składniki:
2 główki kapusty włoskiej
3/4 kg kiszonej kapusty
75 dag mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
25 dag wędzonej słoniny (lub boczku)
6 łyżek oliwy
cebula
8 ząbków czosnku
2 i 1/2 łyżki ryżu
gruba kromka chleba (lub kajzerka)
łyżka posiekanego koperku
2 łyżeczki świeżych listków tymianku
sól
mielony pieprz
10 ziarenek pieprzu
4 liście laurowe
50 dag boczku w plastrach
kilka gałązek świeżego koperku
50 dag pokrojonych w plasterki pomidorów (lub pomidory z puszki)
starty twardy ser owczy
gęsta kwaśna śmietana
słodka papryka w proszku
Sarmale – gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z kapusty usunąć zewnętrzne liście i blanszować je we wrzątku 2 min, osączyć. Ściąć twarde nerwy z liści. Wyciąć głąb. Główkę kapusty umieścić w garnku z wrzącą wodą. Obgotować 2 min. Zdejmować liście, po jednym. W ten sam sposób postąpić z drugą główką kapusty. Pozostałe po oddzieleniu liści środki pokroić, wymieszać z odciśniętą kiszoną kapustą (ok. szklanki soku zostawić).
Mięso wymieszać ze zmieloną słoniną lub boczkiem, odstawić. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić po-siekaną cebulę i czosnek oraz ryż i smażyć 10 min. Dodać 60 ml gorącej wody i podgrzewać na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn.
W miseczce namoczyć chleb, a następnie odcisnąć i rozdrobnić. Chleb wymieszać z mięsem i słoniną. Dodać ryż z cebulą i czosnkiem, koperek, tymianek, sól i świeżo zmielony pieprz oraz dwie łyżki zimnej wody. Wymieszać.
Do osobnej miski wlać 750 ml wody i szklankę soku z kapusty, dodać ziarenka pieprzu i liście laurowe. Mięsno-ryżowy farsz zawijać w sparzone liście kapusty.
Do dużego rondla wlać na dno 2 łyżki oliwy i położyć warstwę pokrojonej słodkiej kapusty mieszanej z kiszoną. Na tym ułożyć plasterki boczku, na których umieścić pojedynczą warstwę gołąbków. W ten sam sposób układać dalej warstwami. Na wierzchu ułożyć warstwę kapusty. Na tym poukładać gałązki koperku i wlać mieszankę wody z sokiem z kapusty. Przykryć kilkoma liśćmi kapusty. Polać resztą oliwy i gotować na małym ogniu ok. 1 godz. 30 min. Po tym czasie rozsunąć na boki liście kapusty. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory (lub pomidory z puszki wraz z zalewą) i gotować kolejne 30 min.
Przed podaniem przełożyć do wygrzanego naczynia i posypać tartym serem. Gołąbki podawać ze śmietaną, posypane papryką