Sarmale – gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną

Ocena:

4.55 (146)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 8 osób

Przepisy kuchni rumuńskiej - Sarmale – gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną

Składniki:

  • 2 główki kapusty włoskiej
  • 3/4 kg kiszonej kapusty
  • 75 dag mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 25 dag wędzonej słoniny (lub boczku)
  • 6 łyżek oliwy
  • cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 i 1/2 łyżki ryżu
  • gruba kromka chleba (lub kajzerka)
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • sól
  • mielony pieprz
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 50 dag boczku w plastrach
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • 50 dag pokrojonych w plasterki pomidorów (lub pomidory z puszki)
  • starty twardy ser owczy
  • gęsta kwaśna śmietana
  • słodka papryka w proszku

Sarmale – gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z  kapusty  usunąć  zewnętrzne  liście  i  blanszować  je  we  wrzątku 2 min, osączyć. Ściąć twarde nerwy z liści. Wyciąć głąb. Główkę kapusty umieścić w garnku z wrzącą wodą. Obgotować 2 min. Zdejmować liście, po jednym. W ten sam sposób  postąpić  z  drugą  główką kapusty. Pozostałe po oddzieleniu liści środki pokroić, wymieszać z odciśniętą kiszoną kapustą (ok. szklanki soku zostawić).
  • Mięso wymieszać ze zmieloną słoniną lub boczkiem, odstawić. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić po-siekaną cebulę i czosnek oraz ryż i  smażyć  10  min.  Dodać  60  ml gorącej  wody  i  podgrzewać  na małym  ogniu,  aż  ryż  wchłonie płyn.
  • W miseczce namoczyć chleb, a następnie odcisnąć i rozdrobnić. Chleb wymieszać z mięsem i słoniną. Dodać ryż z cebulą i czosnkiem, koperek,  tymianek,  sól  i  świeżo zmielony pieprz oraz dwie łyżki  zimnej wody. Wymieszać.
  • Do osobnej miski wlać 750 ml wody i  szklankę  soku  z  kapusty,  dodać ziarenka pieprzu i liście laurowe.  Mięsno-ryżowy  farsz  zawijać w sparzone liście kapusty.
  • Do dużego rondla wlać na dno 2 łyżki oliwy i położyć warstwę pokrojonej słodkiej kapusty mieszanej z kiszoną. Na tym ułożyć plasterki boczku, na których umieścić pojedynczą warstwę  gołąbków.  W  ten  sam  sposób układać dalej warstwami. Na wierzchu ułożyć warstwę kapusty. Na tym poukładać gałązki koperku i wlać mieszankę wody z sokiem z kapusty. Przykryć kilkoma liśćmi kapusty. Polać resztą oliwy i gotować na małym ogniu ok. 1 godz. 30 min. Po tym czasie rozsunąć na boki  liście  kapusty.  Na  wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory (lub pomidory z puszki wraz z zalewą) i gotować kolejne 30 min.
  • Przed podaniem przełożyć do wygrzanego naczynia i posypać tartym  serem.  Gołąbki  podawać  ze śmietaną, posypane papryką

Porady

Zobacz też: Burger z szarpaną wieprzowiną i ogórkiem kiszonym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne