Słodycze na Halloween - bezowe duszki

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 10 min.
  • dla 6 osób

Słodycze na Halloween jednoznacznie kojarzą się z hasłem tego święta, czyli "cukierek albo psikus". Na tę okoliczność warto przygotować własnoręczne pyszności - na pewno będą hitem na słodkim stole. Jak zrobić duszki na Halloween? Oprócz prac plastycznych warto postawić na pomysłowe, domowe słodkości. Dosłownie z kilku składników można wyczarować beziki idealne na imprezę w strasznym klimacie. Takie tematyczne łakocie zasmakują nie tylko dzieciom.

Składniki:

  • białka  110 g

  • cukier drobny  160 g

  • skrobia ziemniaczana  5 g

  • sól  3 g

  • czekolada deserowa  5 g

Słodycze na halloween - bezowe duszki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie białek: jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Ważymy białka, aby otrzymać 110 g produktu. Proporcje w przypadku pieczenia bezy to klucz do udanych wypieków.

  • Krok 2:

    Ubijanie białek: zaczynamy ubijać na wolnych obrotach miksera lub robota planetarnego. Po chwili dodajemy sól, zwiększamy obroty do średniego poziomu i ubijamy do powstania piany.

  • Krok 3:

    Ubijanie białek z cukrem: do piany z białek dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Najlepiej robić to stopniowo, aby kryształki dobrze rozpuściły się w masie. Gotowa masa powinna być sztywna i lśniąca. Po tym kroku polecamy rozgrzać piekarnik do 110 stopni C, tryb góra-dół.

  • Krok 4:

    Duszki z białek - formowanie: ubite białka przekładamy za pomocą silikonowej szpatuły (pomoże dokładnie zebrać całą masę z misy) do rękawa cukierniczego. Porcjami wyciskamy masę na matę lub papier do pieczenia w 3 partiach, tworząc 4 kolejne warstwy. Ostatnią możemy lekko zawinąć, tworząc czubek. 

  • Krok 5:

    Duszki z białek - pieczenie: blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, a właściwie suszymy nasze słodycze na Halloween przez 1 godzinę i 20 minut, pod koniec kontrolując kolor bezików, bo każdy z piekarników grzeje nieco inaczej.

  • Krok 6:

    Słodycze na Halloween - dekorowanie: przestudzone minibeziki dekorujemy czekoladą roztopioną w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Do tego przyda się zwykła wykałaczka lub patyczek do szaszłyków. Gotowe!

Porady

  • do przepisu użyjcie jajek z oznaczeniem "0" lub opcjonalnie "1", nie polecamy jajek z chowu klatkowego, ze względu na kiepską jakość
  • 110 g białek oddzielimy (zazwyczaj) z 3 jajek w rozmiarze L
  • świeżość jajek warto sprawdzić, wykonując prosty test w wysokim naczyniu - jeśli zanurzone w wodzie unoszą się bliżej powierzchni, nie nadają się do użycia. Zwróćcie też uwagę na konsystencję białka - powinno być gęste, ciągnące się, a nie wodniste
  • białka lepiej ubiją się, jeśli będą schłodzone
  • aby bezowe duszki były tej samej wielkości, można uformować je na macie do pieczenia makaroników lub dla ułatwienia rozrysować kółka o średnicy 3-4 cm
  • jeśli nie macie rękawa cukierniczego, możecie wykorzystać woreczek strunowy i po nałożeniu masy uciąć koniec jednego z rogów
  • podstawowym przepisem na te słodycze na Halloween są minibezy - do podania jako ciasteczka albo ozdabiania innych wypieków
  • duszki na Halloween możecie ozdobić czekoladą mleczną (będą jeszcze słodsze) lub czarnym barwnikiem w żelu
  • jak nie zmarnować żółtek z przepisu na słodycze na Halloween? Zróbcie pyszny krem bawarski lub kogel mogel. Możecie też wykorzystać je do smarowania wszystkich wypieków z ciasta francuskiego
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne