StockFood
0 (0)
Słodycze na Halloween jednoznacznie kojarzą się z hasłem tego święta, czyli "cukierek albo psikus". Na tę okoliczność warto przygotować własnoręczne pyszności - na pewno będą hitem na słodkim stole. Jak zrobić duszki na Halloween? Oprócz prac plastycznych warto postawić na pomysłowe, domowe słodkości. Dosłownie z kilku składników można wyczarować beziki idealne na imprezę w strasznym klimacie. Takie tematyczne łakocie zasmakują nie tylko dzieciom.
białka 110 g
cukier drobny 160 g
skrobia ziemniaczana 5 g
sól 3 g
czekolada deserowa 5 g
Przygotowanie białek: jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Ważymy białka, aby otrzymać 110 g produktu. Proporcje w przypadku pieczenia bezy to klucz do udanych wypieków.
Ubijanie białek: zaczynamy ubijać na wolnych obrotach miksera lub robota planetarnego. Po chwili dodajemy sól, zwiększamy obroty do średniego poziomu i ubijamy do powstania piany.
Ubijanie białek z cukrem: do piany z białek dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Najlepiej robić to stopniowo, aby kryształki dobrze rozpuściły się w masie. Gotowa masa powinna być sztywna i lśniąca. Po tym kroku polecamy rozgrzać piekarnik do 110 stopni C, tryb góra-dół.
Duszki z białek - formowanie: ubite białka przekładamy za pomocą silikonowej szpatuły (pomoże dokładnie zebrać całą masę z misy) do rękawa cukierniczego. Porcjami wyciskamy masę na matę lub papier do pieczenia w 3 partiach, tworząc 4 kolejne warstwy. Ostatnią możemy lekko zawinąć, tworząc czubek.
Duszki z białek - pieczenie: blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, a właściwie suszymy nasze słodycze na Halloween przez 1 godzinę i 20 minut, pod koniec kontrolując kolor bezików, bo każdy z piekarników grzeje nieco inaczej.
Słodycze na Halloween - dekorowanie: przestudzone minibeziki dekorujemy czekoladą roztopioną w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Do tego przyda się zwykła wykałaczka lub patyczek do szaszłyków. Gotowe!
Porady
- do przepisu użyjcie jajek z oznaczeniem "0" lub opcjonalnie "1", nie polecamy jajek z chowu klatkowego, ze względu na kiepską jakość
- 110 g białek oddzielimy (zazwyczaj) z 3 jajek w rozmiarze L
- świeżość jajek warto sprawdzić, wykonując prosty test w wysokim naczyniu - jeśli zanurzone w wodzie unoszą się bliżej powierzchni, nie nadają się do użycia. Zwróćcie też uwagę na konsystencję białka - powinno być gęste, ciągnące się, a nie wodniste
- białka lepiej ubiją się, jeśli będą schłodzone
- aby bezowe duszki były tej samej wielkości, można uformować je na macie do pieczenia makaroników lub dla ułatwienia rozrysować kółka o średnicy 3-4 cm
- jeśli nie macie rękawa cukierniczego, możecie wykorzystać woreczek strunowy i po nałożeniu masy uciąć koniec jednego z rogów
- podstawowym przepisem na te słodycze na Halloween są minibezy - do podania jako ciasteczka albo ozdabiania innych wypieków
- duszki na Halloween możecie ozdobić czekoladą mleczną (będą jeszcze słodsze) lub czarnym barwnikiem w żelu
- jak nie zmarnować żółtek z przepisu na słodycze na Halloween? Zróbcie pyszny krem bawarski lub kogel mogel. Możecie też wykorzystać je do smarowania wszystkich wypieków z ciasta francuskiego