Śliwki węgierki w korzennej zalewie

Ocena:

4.47 (205)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Korzenne śliwki będą wspaniałym dodatkiem do deserów - możecie zanurzyć je w gorzkiej czekoladzie lub dodać do zwykłego murzynka.

Składniki:

  • śliwki węgierki  2 kg

  • ocet  190 ml

  • cukier  0.5 kg

  • sól  5 g

  • goździki  5 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  10 szt.

  • pieprz  5 szt.

  • imbir  3 g

Śliwki węgierki w korzennej zalewie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ocet z cukrem, szczyptą soli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami, pieprzem i imbirem doprowadzamy do wrzenia.

  • Krok 2:

    Śliwki myjemy, wycieramy do sucha, nakłuwamy kilka razy szpilką. Zalewamy w szklanym naczyniu ciepłym roztworem i pozostawiamy na noc. Następnego dnia zlewamy płyn, doprowadzamy go do wrzenia i gorącym zalewamy śliwki.

  • Krok 3:

    Po kilku godzinach znów odlewamy płyn, powtórnie doprowadzamy go do wrzenia. Do wrzącego wrzucamy śliwki i ponownie doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu (na większym popękają). Studzimy, zimną marynatę wkładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy.

    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady

Przygotowując zalewę do śliwek, pamiętajmy, że w trakcie marynowania puszczą one sok. Zawartość octu w rozcieńczonej marynacie będzie więc procentowo niższa.
 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne