Fot. A. Rogalski
4.24 (256)
Śledzie po japońsku to oryginalny i bardzo smaczny sposób na przystawkę, która świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach oraz spotkaniach w gronie najbliższych. W wielu domach to jedna z obowiązkowych postnych potraw wigilijnych. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Najlepiej serwować je na większym półmisku, ozdobionym soczyście zieloną natką pietruszki i intensywnie czerwoną papryką.
matias 3 szt.
jajka 3 szt.
czerwona cebula 0.5 szt.
groszek konserwowy 20 g
kiszone ogórki 3 szt.
majonez 20 g
pieprz 2.5 g
słodka papryka 2.5 g
natka pietruszki 0.5 pęczka
jabłka 0.5 szt.
Przygotowanie śledzi: jeśli używamy matiasów należy je wymoczyć w mleku przez kilka godzin, a najlepiej całą noc, osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić wzdłuż na pół. Śledzi w oleju nie trzeba namaczać.
Przygotowanie jajek i warzyw: jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Groszek odcedzić z zalewy, ogórek pokroić w drobną kostkę i odcisnąć z nadmiaru soku. Następnie w taki sam sposób siekamy cebulę. Dodać 3 łyżki majonezu (15 g), pieprz do smaku.
Układanie śledzi: całość dokładnie wymieszać, wyłożyć na półmisek. Następnie kładziemy na to połówki jajek zawinięte w śledzia. Jajka udekorować łyżeczką majonezu i szczyptą słodkiej papryki, całość ozdobić natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem i kawałkiem jabłka.
Porady
- Przed przygotowaniem śledzi po japońsku należy pamiętać, że nasza przystawka będzie dość słona. Jeśli chcemy pozbyć się nadmiaru soli, to należy wcześniej wymoczyć filety śledziowe – możemy pozostawić je w zimnej wodzie na kilkadziesiąt minut, a następnie dokładnie opłukać.
- Danie dobrze prezentuje się na większych paterach, kwadratowych talerzach lub szklanych półmiskach. W trakcie przygotowania wiele osób zwraca uwagę na fakt owijania jajek matiasami – ten sposób sprawiał, że przystawka w kuchni PRL robiła prawdziwą furorę!
- Ważnym składnikiem w przepisie na śledzie po japońsku są jaja ugotowane na twardo – można wykorzystać jaja kurze. Świetnie sprawdzą się także jaja przepiórcze, które ze względu na swój miniaturowy rozmiar, prezentują się bardzo efektownie, a także są nieco delikatniejsze w smaku.
- Śledź po japońsku na sałatce jarzynowej to połączenie dwóch znakomitych przystawek. Taką przekąskę warto przygotować na Boże Narodzenie, a także na ważne przyjęcie w gronie rodzinnym.
- Śledzie po japońsku z jabłkiem, zielonym groszkiem, cebulą i majonezem to dla wielu osób obowiązkowa przystawka na święta. Jakie jabłko wybrać do śledzi? Najlepiej kwaśną i soczystą odmianę, która nada lekko kwaskowatego posmaku całej potrawie. Dobrze sprawdzi się np. antonówka lub szara reneta.
Śledzie stanowią ważną i popularną bazę do wielu tradycyjnych przekąsek, które serwuje się na Święta Bożego Narodzenia, a także na inne ważne uroczystości i przyjęcia w gronie najbliższych. Z tego powodu warto pochylić się nieco nad wyborem odpowiednich śledzi, bowiem inne nadają się do śledzi po japońsku, a inne np. do marynowania. Do wszystkich przekąsek ze śledziami w roli głównej najlepiej sprawdzą się matiasy, czyli młode śledzie filetowane bez skóry, które konserwowane są solanką o stosunkowo małej zawartości soli (16%). Można je spożywać po krótkim – kilkudziesięciominutowym – namoczeniu w wodzie lub w mleku. Niekiedy można spotkać w sklepach matiasy konserwowane w occie, które jednak różnią się od śledzi w solance. Do przystawek możemy wykorzystywać również śledzie solone, które konserwowane są w mocnej solance. Przed ich spożyciem, musimy najpierw pozbyć się z nich skóry oraz kręgosłupa, co dla wielu osób może być barierą nie do pokonania. Plusem śledzi solonych jest mniejsza ilość konserwantów niż w znacznie popularniejszych matiasach.
Przekąski ze śledziami są jednymi z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych przystawek. Niekiedy wystarczy tylko pokroić filety śledziowe, dodać cebulkę i oliwę z oliwek, i voilà mamy gotową przekąskę. Oprócz tego dużą popularnością cieszą się śledzie po cygańsku, które przykrywa miękka cebulka zanurzona w koncentracie pomidorowym. Nie należy zapominać również o licznych regionalnych czy nawet narodowych odmianach śledzi: po kaszubsku, po bieszczadzku, po francusku, po węgiersku, czy nawet po sułtańsku. Osobną grupą przekąsek ze śledziami są sałatki śledziowe, które można przygotować z różnorodnymi sosami i dodatkami.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat 20% na produkty do pielęgnacji twarzy skłonnej do niedoskonałości. Oferta obejmuje wybrane produkty z linii Calendula, Clearly Corrective oraz Anti-Blemish. Rabat dostępny w sklepach stacjonarnych i na kiehls.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat 20% na cały asortyment, dostępne w salonach stacjonarnych oraz na www.wojas.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w salonach i na stronie.
Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.
Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.