Ewa Niepytalska

Cobbler – owoce pod pierzynką z ciasta

Ocena:

0 (0)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Cobbler to błyskawiczny deser, który powstaje poprzez zapiekanie owoców pod warstwą z kruchego ciasta. Tradycyjne nadzienie stanowią brzoskwinie zanurzone w słodkim soku o korzennym aromacie. W sezonie letnim warto wykorzystać też truskawki, rabarbar, jeżyny lub porzeczki. Sprawdźcie, jak zrobić owoce pod pierzynką z ciasta, czyli soczysty cobbler. Przepis jest banalny.

Składniki:

  • brzoskwinie  1 kg

  • sok z cytryny  20 ml

  • cukier trzcinowy  50 g

  • cynamon  2 g

  • skrobia ziemniaczana  25 g

  • mąka pszenna  260 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • cukier  15 g

  • sól  3 g

  • masło  100 g

  • śmietana 30%  120 ml

Cobbler – owoce pod pierzynką z ciasta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 180°C, grzałki góra-dół. Natłuszczamy naczynie żaroodporne o wymiarach 20x25 cm. Wyciskamy z cytryny 20 ml soku. Skrobię ziemniaczaną rozrabiamy w odrobinie wody.

  • Krok 2:

    Brzoskwinie: obieramy, dzielimy na pół i usuwamy z nich pestki. Kroimy miąższ w kostkę i umieszczamy w rondelku razem z cukrem trzcinowym, sokiem z cytryny i cynamonem. Podgrzewamy owoce na małym ogniu przez kilka minut, żeby puściły sok i wchłonęły cukier. Na koniec dodajemy rozrobioną skrobię. Tak przygotowane brzoskwinie umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego. 

  • Krok 3:

    Ciasto: na stolnicy lub czystym blacie kuchennym usypujemy mąkę z drobnym cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Zimne masło kroimy w kostkę i rozcieramy z sypkimi składnikami na kruszonkę. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich elementów w jednolitą masę.

  • Krok 4:

    Pieczenie: rwiemy ciasto na kawałki i układamy je na warstwie brzoskwiń, tak żeby całkowicie je przykryć. Wkładamy naczynie do piekarnika na około 25 minut. Cobbler z owocami jest gotowy, kiedy kruche ciasto się zarumieni i stanie się chrupiące.   

  • Krok 5:

    Podanie: owoce pod pierzynką z ciasta możemy serwować na ciepło lub po całkowitym wystudzeniu, najlepiej z gałką lodów. Pamiętajmy, że ciasto nie ma spodu i najlepiej wyjmować je z foremki dużą łyżką.  

Porady

  • Brzoskwinie najłatwiej obrać po zblanszowaniu. Nacinamy lekko ich włochatą skórkę, po czym umieszczamy je w gotującej się wodzie na 30 sekund. Wyjmujemy je i natychmiast zanurzamy w kąpieli wodnej z lodem. Dzięki temu skórka z łatwością odejdzie od miąższu, a wnętrze owocu pozostanie surowe.  
  • Najlepszy akompaniament dla tego angielskiego wypieku stanowią domowe lody waniliowe. Miłośnicy bardzo słodkich deserów mogą go także podać na przykład z sosem karmelowym. 
  • Poza sezonem na świeże brzoskwinie, który zaczyna się zazwyczaj późnym latem – i trwa od końca lipca do początku września, można wykorzystać owoce z puszki. Nie trzeba ich wtedy wcześniej podsmażać z cukrem, wystarczy ułożyć je na dnie naczynia żaroodpornego.  
  • Przed włożeniem do piekarnika wierzch deseru można posypać mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu. Sprawi ona, że ciasteczkowa pierzynka pokryje się smakowitą warstwą karmelu.  
  • Brzoskwiniowy cobbler (peach cobbler) to najbardziej tradycyjna wersja tego deseru. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby wypełnić go dowolnymi owocami, na przykład jabłkami, jeżynami, śliwkami lub borówkami
  • Wczesnym latem najlepiej przyrządzić cobbler z truskawkami i rabarbarem. To bardzo szybki sposób na wykorzystanie sezonowych produktów, a dodatek lodów waniliowych doskonale sprawdza się w ciepłe, czerwcowe dni. 
  • Proponowany przez nas deser często mylony jest z crumble, czyli owocami pod kruszonką. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że nasz wypiek znajduje się pod pierzynką z półkruchego ciasta przypominającego masę na amerykańskie biscuits. Podobną recepturę wykorzystuje się do stworzenia strawberry shortcake, czyli warstwowego deseru z truskawkami i bitą śmietaną.   
  • W niektórych zakątkach świata, na przykład w Wielkiej Brytanii, można spotkać ten wypiek w wersji wytrawnej. Ciasto przykrywa wtedy nadzienie z jagnięciny, baraniny lub wołowiny. Warto wypróbować tę wersję jako alternatywę dla klasycznej zapiekanki shepherd's pie. 
  • Ponieważ deser nie ma tradycyjnej formy ciasta, trudno nałożyć porcje tak, żeby nie rozlały się po talerzu. Taki już urok tego wypieku. Jeśli jednak chcemy go podać jako zwieńczenie eleganckiego obiadu, możemy zapiec pojedyncze porcje w kokilkach. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne