Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.5 (204)
Ciasto w kształcie serca to smakowita i elegancka propozycja np. na dzień zakochanych. Walentynki, ale też imieniny lub urodziny z takim deserem upłyną w miłej i słodkiej atmosferze.
masło 185 g
kakao 45 g
jajka 2 szt.
cukier 200 g
mąka 75 g
orzechy włoskie 100 g
żółtko 3 szt.
mleko 280 ml
sok z cytryny 1 szt.
skórka z cytryny 1 szt.
żelatyna 10 g
śmietana 12% 105 ml
gorzka czekolada 100 g
Na ciasto: masło (125 g) ubijamy, dosypując powoli kakao (30 g). Jajka ucieramy z cukrem(150 g) na puszystą masę, dodajemy masło kakaowe, przesianą mąkę i orzechy, dokładnie mieszamy. Tortownicę w kształcie serca smarujemy masłem, wlewamy ciasto i wstawiamy na 15–20 min do piekarnika nastawionego na temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
Na krem: żółtka ucieramy z cukrem. Mleko ze skórką cytrynową zagotowujemy. Skórkę wyjmujemy, przestudzone mleko wlewamy do żółtek, mieszając. Krem podgrzewamy na małym ogniu, już nie mieszając. Żelatynę mieszamy ze śmietanką. Gęsty krem zdejmujemy szybko z ognia, dodajemy śmietankę z żelatyną i mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy sok z cytryny.
Ciasto polewamy kremem, studzimy i wstawiamy na 8 godz. do lodówki, a potem na 1 godz. do zamrażarki.
Na polewę: mleko ze śmietanką zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy kakao, startą czekoladę i powoli mieszamy. Studzimy i dodajemy masło w kawałkach.
Formę z ciastem wstawiamy na chwilę do gorącej wody, wyjmujemy ciasto, polewamy czekoladą.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017