Stollen - strucla drożdżowa na Boże Narodzenie

Ocena:

5 (1)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Stollen to tradycyjna niemiecka strucla drożdżowa pieczona na Boże Narodzenie. Ma charakterystyczny kształt, ciasto z jednej strony jest wyraźnie niższe, do tego koniecznie obsypane grubą warstwą cukru pudru. Stollen najczęściej robi się z wałkiem z marcepanu, który zdecydowanie kojarzy się ze świętami i obowiązkowo z dużą ilością bakalii i orzechów. Trochę przypomina dobrze nam znany keks, ale ta strucla jest bardziej puszysta, a to dlatego, że takie jest właśnie ciasto drożdżowe.

Składniki:

  • mąka pszenna  200 g

  • cukier  100 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • drożdże  10 g

  • mleko  80 ml

  • masło  80 g

  • sól  1 szczypta

  • rodzynki  80 g

  • skórka pomarańczowa  50 g

  • skórka z cytryny  50 g

  • płatki migdałowe  50 g

  • cynamon  4 g

  • kardamon  5 g

  • jajka  1 szt.

  • rum  60 ml

  • marcepan  250 g

  • cukier puder  60 g

Stollen - strucla drożdżowa na boże narodzenie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozczyn: podgrzewamy mleko, używamy ok. 15 ml, powinno być ciepłe, ale nie gorące, inaczej ciasto nie wyrośnie. Świeże drożdże wkruszamy do miseczki lub kubka, dodajemy 13 g cukru (1 łyżka), 10 g mąki (1 łyżka), dolewamy mleko. Mieszamy aż składniki się połączą. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Potrwa to ok. 15 minut.

  • Krok 2:

    Bakalie: przekładamy je do miski, dosypujemy przyprawy i zalewamy je rumem. Odstawiamy na 2 godziny - ten czas nie jest wliczony do czasu przygotowania ciasta.

  • Krok 3:

    Ciasto drożdżowe: mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy biały cukier i waniliowy, wbijamy jajko, dokładamy masło, dolewamy mleko i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem ze specjalnymi hakami. W efekcie ma powstać gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe, będzie gotowe, jak zacznie odchodzi od dłoni lub ścianek miski. Miskę wysypujemy mąką, wkładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość, może potrwać od 30 minut nawet do 2 godzin.

  • Krok 4:

    Formowanie stollen: wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką, wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Odsączamy bakalie i rozkładamy je równomiernie bakalie cieście. Ponownie zagniatamy, żeby znalazły się w całości. Tym razem wałkujemy je, nadając mu kształt owalny. Masę marcepanową rolujemy w wałek o długości ciasta. 3/4 ciasta składamy, żeby z jednej strony było wyraźnie wyższe, a przy tym mocno uciskamy miejsce z marcepanem w środku.

  • Krok 5:

    Wyrastanie strucli: blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Możemy użyć też specjalną formę do pieczenia stollen, wtedy wystarczy ją wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Ciasto ostrożnie przekładamy na blaszkę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż znowu wyrośnie. 

  • Krok 6:

    Pieczenie: pod koniec wyrastania stollen, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Potem wkładamy do niego struclę drożdżową na 40 min.

  • Krok 7:

    Podanie: upieczone i wystudzone ciasto obsypujemy obficie cukrem pudrem.

  • Krok 8:

    Ważne: gotową struclę można jeść od razu, ale według tradycyjnej receptury jest odkładana nawet na 6 tygodni, żeby uzyskała pełnię smaku.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne