Fot. Kinga Błaszczyk-Wójciecka, greenmorning.pl
4.49 (183)
Domowe czarne lody to specjał nie tylko na lato! A jeśli to czarne lody, które w 2018 roku podbiły Instagram, to wiemy jedno - będą pyszne! Przepis na czarne lody jest szybki w przygotowaniu. Domowe lody z czarnego sezamu można zrobić jedynie z trzech składników.
śmietana kremówka 400 ml
mleko skondensowane 0.5 szklanki
czarny sezam 0.75 filiżanki
Porady
Domowe czarne lody - przepis zawiera:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 1/2 szklanki skondensowanego słodkiego mleka w puszce
- 3/4 porcji sezamowej pasty na słodko
- Zobacz przepis: pasta sezamowa na słodko
Czarne lody to przysmak, który zachwyci smakoszy ciekawych nowych, kulinarnych wrażeń. Czarne lody powstają przez dodatnie czarnego barwnika do tradycyjnych składników na lody. W najprostszej wersji jest to słodkie skondensowane mleko i śmietana kremówka. Spowolnić proces mrożenia można poprzez dodanie odrobiny alkoholu do masy na czarne lody. Barwnik na czarne lody może powstać w naturalny sposób. Najczęściej wykorzystuje się węgiel kokosowy do lodów, tak jak powyżej pastę z czarnego sezamu albo czarne kakao. Niepolecany jest atrament z kałamarnicy. Mleko skondensowane wystarczy ubić na wraz ze śmietanką kremówką, alkoholem i wybranym składnikiem pochodzenia naturalnego. Całość należy umieścić w opakowaniu np.: po lodach kupionych w sklepie spożywczym lub cukierni. Czarne lody mrożą się przez około 6 godzin. Od czasu do czasu można je zamieszać.
Czarne lody mogą mieć różny smak. W dużej mierze uzależniony od tego, jakiego użyje się składnika do zabarwienia masy. Węgiel kokosowy nada czarnym lodom dymny kokosowy smak, natomiast czarne kakao nada intensywnego czekoladowego smaku. Jeżeli użyjecie czarnego sezamu to otrzymacie smak zbliżony do wyrazistej chałwy. Warto wiedzieć, że atrament z mątwy sprawiłby, że czarne lody miałyby rybny smak. To raczej niepożądane w słodkich lodach, ale warto zaryzykować nawet z takim połączeniem smaków.