Czarne trufle z orzechami nerkowca

Ocena:

4.46 (184)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Doskonały deser, który łączy w sobie orzechy nerkowca i czarny sezam. Całość jest chrupiąca, zaskakująca w smaku i dość łatwa do przygotowania. Przepis z syropem klonowym jest w wersji wegańskiej. Czarne trufle z orzechami nerkowca mogą być zdrową przekąską, jedzoną między posiłkami lub dodatkiem do innych deserów - sprawdźcie nasz przepis! 

Składniki:

  • orzechy nerkowca  120 g

  • olej  5 łyżek stołowych

  • czarny sezam  250 g

  • syrop klonowy  4 łyżki stołowe

  • suszone śliwki  5 szt.

  • sól  1 szczypta

Czarne trufle z orzechami nerkowca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Z orzechów nerkowca wybieramy ok. 10 ładnych całych sztuk i smażymy je w głębokim oleju na złoty kolor – żeby nie marnować za dużo oleju, robię to w metalowej chochelce, którą przez tych kilka minut trzymam nad gazem. Resztę orzechów mielemy na proszek. czarne trufle (1)
  • Krok 2: Na suchej patelni prażymy sezam i jeszcze ciepły, partiami, mielemy aż zamieni się w pastę i zacznie wytrącać olej.
    Dokładnie mieszamy z miodem, solą i zmielonymi orzechami, ewentualnie jeszcze dosładzamy. Masę wstawiamy do lodówki, aby nieco stężała.
    czarne trufle (3)
  • Krok 3: Śliwki jak najdrobniej siekamy, lepimy z nich malutkie kuleczki, które obtaczamy w większych porcjach masy sezamowo-orzechowej, a na koniec w uprażonych ziarenkach sezamu. Dekorujemy usmażonymi orzeszkami nerkowca. czarne trufle (2)

Porady

W przepisie na czarne trufle z orzechami nerkowca wykorzystujemy:

  • olej - do głębokiego smażenia
  • czarny sezam - można zastąpić jasnym sezamem. Wykorzystujemy 200 g na masę i 50 g do obtoczenia gotowych kulek
  • syrop klonowy - w wersji niewegańskiej można zastąpić miodem akacjowym lub syropem z agawy
  • suszone śliwki - miękkie, kalifornijskie, można pominąć, jeśli nie lubimy ich smaku
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czarne trufle z orzechami nerkowca mogą być zdrową alternatywą dla słodkich cukierków i batoników. Zamiast suszonych śliwek, które mają dość charakterystyczny smak, możemy użyć na przykład daktyli lub innych suszonych owoców. Dobrą alternatywą jest także włożenie do środka trufli całego orzecha. Czarne trufle z orzechami nerkowca możemy przygotować w specjalnych papierowych foremkach na czekoladki. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne