Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 55 minut
Porcja: 308 kcal
Składniki:
12 dag herbatników
6 dag masła
4 jajka i żółtko
3/4 szklanki (17 dag) cukru
laska wanilii
skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 limonki
65 dag twarożku śmietankowego
2 łyżki mąki
po 4 łyżki soku z pomarańczy i limonki
5 łyżek płatków migdałowych
30 dag truskawek
galaretka truskawkowa
Sernik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i za pomocą wałka rozkruszyć. Masło roztopić i wymieszać z herbatnikami. Masę nałożyć do tortownicy (20 cm), wyrównać i chłodzić 20 minut.
■ Jajka, żółtko, 9 łyżek (13 dag) cukru, wanilię, skórkę z limonki i pomarańczy miksować 10 minut na gęsty krem. Dodać twarożek, mąkę, sok z pomarańczy i limonki. Masę wyłożyć na spód. Piec 55 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu zostawić na 15 minut w piekarniku, wyjąć, ostudzić.
■ Płatki migdałowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Galaretkę przygotować w 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu, odstawić, aż lekko stężeje. Truskawki umyć, obrać, osuszyć, pokroić w plastry i ułożyć „dachówkowo” na wierzchu sernika, posypać resztą cukru.
■ Galaretkę wyłożyć na truskawki. Gdy lekko stężeje, zdjąć rant tortownicy, galaretką posmarować także boki sernika i obłożyć je zrumienionymi płatkami migdałów. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.