meksykanski_sernik_ze_skondensowanym_mlekiem

Meksykański sernik ze skondensowanym mlekiem

Ocena:

4.35 (175)

  • 2 godz. 0 min.
Pyszny kremowy sernik.

Składniki:

  • 300g herbatników typu "petit beurre" lub "digestive" drobno pokruszonych w malakserze 250 g masła roztopionego
  • 8 jajek
  • 500g serka śmietankowego (24% tłuszczu)
  • 500g gęstego serka homogenizowanego
  • 1 duża puszka (411g) skondensowanego mleka niesłodzonego
  • 1 duża puszka (533g) mleka skondensowanego słodzonego

Meksykański sernik ze skondensowanym mlekiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Herbatniki wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód i boki tortownicy dociskając dnem i bokami szklanki.
  • Jajka ubić z 2 rodzajami mleka oraz serkiem. Powstałą płynną masę wlać do formy wyłożonej herbatnikami i owiniętej szczelnie z zewnątrz folią aluminiową (zapobiega to wytapianiu tluszczu i wylewaniu się go do piekarnika). Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto aż do wystygnięcia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne