300g herbatników typu "petit beurre" lub "digestive" drobno pokruszonych w malakserze 250 g masła roztopionego
8 jajek
500g serka śmietankowego (24% tłuszczu)
500g gęstego serka homogenizowanego
1 duża puszka (411g) skondensowanego mleka niesłodzonego
1 duża puszka (533g) mleka skondensowanego słodzonego
Meksykański sernik ze skondensowanym mlekiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Herbatniki wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód i boki tortownicy dociskając dnem i bokami szklanki.
Jajka ubić z 2 rodzajami mleka oraz serkiem. Powstałą płynną masę wlać do formy wyłożonej herbatnikami i owiniętej szczelnie z zewnątrz folią aluminiową (zapobiega to wytapianiu tluszczu i wylewaniu się go do piekarnika). Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto aż do wystygnięcia.