Klasyczne połączenie brokułów, jajek, pomidorów i sera feta w zupełnie nowej odsłonie.
Składniki:
CIASTO:
- brokuł, mały: 1 sztuka
- jajka: 4 sztuki
- ser gouda starty: 0.5 szklanki
- serek wiejski: 0.25 szklanki
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- gorczyca sproszkowana: 0.5 łyżeczki
- sól, pieprz: 1 szczypta
- ser gouda starty do posypania: 0.25 szklanki
NADZIENIE:
- masło: 0.25 szklanki
- mąka: 0.25 szklanki
- jogurt naturalny grecki: 0.75 szklanki
- ser gouda starty: 0.25 szklanki
- serek wiejski: 0.25 szklanki
- ser feta: 0.25 szklanki
- pomidory suszone: 10 sztuk
- sól, pieprz: 1 szczypta
Brokułowa rolada - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Przygotuj ciasto. Różyczki brokuła ugotuj na parze, przelej zimną wodą, zmiksuj na gładką masę.
2. Żółtka roztrzep trzepaczką, dodaj brokuła, ser gouda, serek wiejski i przyprawy.
3. Ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Powoli dodawaj do masy serowo-brokułowej i delikatnie wymieszaj.
4. Rozłóż masę na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz 20-25 minut w 190 stopniach, aż ciasto urośnie i zrumieni się.
5. Przygotuj nadzienie. Masło roztop w garnku, dodaj mąkę, zagotuj, cały czas mieszając. Dodaj jogurt i mieszaj, aż się połączą. Dopraw do smaku.
6. W misce połącz sery gouda, wiejski i feta. Wymieszaj dokładnie z pokrojonymi pomidorami. Dodaj sos z garnuszka i wymieszaj dokładnie.
7. Wyjmij ciasto z pieca, połóż na pergaminie rozłożonym na wilgotnej ściereczce. Odklej papier od ciasta. Po chwili zawiń roladę razem z papierem i ściereczką do węższego brzegu.
8. Po kilku minutach rozwiń roladę, rozsmaruj farsz, zostawiając 2-3 cm krawędź i zawiń roladę. Przenieś na blaszkę z papierem do pieczenia i posyp wierzch serem żółtym.
9. Zapiekaj roladę około 5 minut, aż ser się zrumieni.