Serek wiejski

16 przepisów

iStock-488305059

Serek wiejski to popularny twarożek o charakterystycznej, ziarnistej konsystencji. Jego zaletą jest neutralny smak, dzięki któremu pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw. Sprawdzamy, czy serek wiejski tuczy i z jakimi produktami jest najsmaczniejszy.

Serek wiejski: z czym jeść?

Serek wiejski to rodzaj amerykańskiego nabiału, który w Polsce upowszechnił się w latach 90. Wyrabia się go z krowiego mleka. Jego struktura składa się z twarogowych grudek zatopionych w słodkiej śmietance. Jedynym dodatkiem w gotowym produkcie jest niewielka ilość soli, która jednak nie wpływa na jego smak.

Twarożek wiejski w smaku przypomina zwykły ser biały. Z tego względu można łączyć go z szeroką gamą produktów. Świetnie smakuje na słodko z owocami - truskawkami, jagodami, brzoskwiniami czy malinami. Do serka dodać można także kakao, miód, cynamon, czekoladę, wanilię bądź orzechy. W ten sposób szybko stworzymy smaczny deser.

Ser wiejski dobrze komponuje się także z ziołami i jarzynami. Dzięki temu jest idealnym dodatkiem do sałatek i innych warzywnych potraw. Możemy smarować nim kanapki lub jeść go z owsiankami czy makaronem.

Czy serek wiejski tuczy?

Serek wiejski a dieta: czy warto go jeść? Twarożek ten nie należy do tuczących produktów - w 100 g ma niecałe 100 kalorii. Zawiera przy tym 11 g białka, 5 g tłuszczu i 2 g węglowodanów. Warto włączyć go do codziennego jadłospisu jako źródło protein, które stanowią budulec dla organizmu, a podczas odchudzania zapobiegają utracie mięśni. W sklepach dostępne są także serki wiejskie wysokobiałkowe, które w jednym kubeczku mają niemal 30 g tego makroskładnika.

Jeśli stosujemy dietę niskotłuszczową, możemy wybrać serek wiejski lekki, który zawiera o 40% mniej tłuszczu. Jego konsystencja oraz smak są takie same jak w standardowej wersji.

Serek wiejski na diecie jest pożądanym produktem, który pomaga w utracie zbędnych kilogramów, a do tego korzystnie wpływa na zdrowie. Jest źródłem witamin z grupy B, wapnia, fosforu oraz potasu. Zawiera jednak sporą dawkę sodu, dlatego lepiej nie solić go dodatkowo.

Jeśli lubimy gotowe twarożki z dodatkiem konfitur czy soków owocowych, najlepiej spożywać je sporadycznie. Zawarty w nich cukier nie pozostaje obojętny dla naszego zdrowia, a przy tym podnosi kaloryczność nabiału, co może spowalniać odchudzanie. Lepszym wyborem będzie serek wzbogacony szczypiorkiem lub ziołami bądź samodzielne zmieszanie twarożku z owocami.

Przepisy z serkiem wiejskim

Serek wiejski możemy jeść nie tylko w formie przekąski. Ten produkt daje nam w kuchni prawdziwe pole do popisu! Świetnie sprawdza się w daniach obiadowych, przystawkach czy słodkich śniadaniach.

Jak przygotować sałatkę warzywną w nowej wersji? Świetnym pomysłem będzie dodanie do niej twarożku. Sałatka z serkiem wiejskim jest nie tylko łatwa do przygotowania, ale także pyszna i zdrowa. Warzywa dostarczają niezbędnych witamin, a nabiał stanowi źródło białka. Smak podkreślają zioła.

Racuszki z serkiem wiejskim są idealną potrawą na rozpoczęcie dnia. Słodki posiłek doda nam rankiem energii, a dzięki dodatkowi twarożku nasyci na kilka godzin. Racuchy pasować będą również na obiad. Aby nie były zbyt tłuste, po smażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym.

Musli z serkiem wiejskim na śniadanie jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i niskokaloryczne. To świetna propozycja dla osób dbających o sylwetkę. Mieszanka owoców, nabiału i orzechów dostarczy organizmowi wszystkich potrzebnych mikroelementów. Aby płatki owsiane zmiękły, zalewamy je wodą na godzinę przed przygotowaniem musli.

Roladki z dorsza z serkiem ziołowym to danie, które świetnie wygląda na talerzu, dlatego warto podjąć nim gości. Dodatkowo możemy ozdobić je płatkami migdałowymi, które po upieczeniu zyskają apetyczny, rumiany kolor.

Cukinia z ziarnistym serkiem wiejskim to połączenie, z którego stworzymy smaczne i pożywne placki, doskonałe szybki letni obiad. Przygotowanie potrawy będzie jeszcze szybsze, jeśli dysponujemy młodą cukinią, której nie trzeba obierać ze skórki.