Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Ocena:

4.31 (241)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i z dodatkiem batata to znakomity pomysł na proste i sycące danie, które świetnie sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Możemy wykorzystać do niej mięso wieprzowe, wołowe bądź drobiowe (w zależności od preferencji). Dobrze smakuje w towarzystwie surówki, np. z gotowanych buraczków lub z kapusty kiszonej. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na zapiekane ziemniaki z mięsem, które zawsze się udają.

Składniki:

  • ziemniaki  3 szt.

  • bataty (słodkie ziemniaki)  1 szt.

  • mięso mielone  300 g

  • olej  30 ml

  • cebula  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • cukinia  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • chili  3 g

  • zioła prowansalskie  5 g

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • masło  5 g

  • ser żółty  100 g

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie batata: zaczynamy od obrania i upieczenia go w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20 minut (krok opcjonalny).

  • Krok 2:

    Przygotowanie ziemniaków: ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy 10 minut na oleju, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni, opcjonalnie możemy położyć je na papierowym ręczniku, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.

  • Krok 3:

    Smażenie mięsa i dodatków: cebulę i marchewkę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, przez ok. 5 minut. Dodajemy mięso, smażymy, mieszając, aż odparuje nadmiar płynu i lekko się zezłoci. Następnie dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany, sól, pieprz, chili, gałkę, zioła i przecier pomidorowy. Mieszamy i dusimy 10 minut.

  • Krok 4:

    Zapiekanka ziemniaczana: batat i nieobraną cukinię kroimy w plastry. Ścieramy ser żółty. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rozkładamy mięso. Przykrywamy plastrami warzyw, układając je dachówkowato, na przemian. Posypujemy pieprzem i serem. Pieczemy 30 minut, w temp. 180 stopni Celsjusza.

Porady

  • Zamiast mięsa mielonego możemy wykorzystać filet z kurczaka lub boczek. Popularna jest też zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą.
  • Do zapiekanki można dodać inne składniki – zgodnie z zero waste robimy z tego, co akurat mamy w lodówce. Dobrze smakują wszelkie zapiekanki ziemniaczane z mięsem mielonym i warzywami.
  • Jedną z lepiej znanych wersji jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami. Grzyby podsmażamy razem z mięsem – można je pokroić w ćwiartki, jeśli nie są duże, w plastry, półplastry lub w kostkę.
  • Batata i cukinię można pominąć i przygotować więcej ziemniaków (ok. 2–3 sztuki więcej, w zależności od ich wielkości).
  • Jeśli chcemy odchudzić zapiekankę to zamiast obsmażać ziemniaki możemy je obgotować przez kilka minut na osolonej wodzie. Sprawdzą się też ziemniaki gotowane w mundurkach, które po wystudzeniu obieramy i kroimy w plastry.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – sos

Sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym nadaje wyrazisty smak całemu daniu i zespala ze sobą składniki, a całość nie jest sucha. Najpopularniejszy jest pomidorowy, przygotowany na bazie pomidorów z puszki bądź passaty pomidorowej. Ewentualnie możemy użyć świeżych pomidorów, wcześniej należy je jednak sparzyć, obrać ze skórki i chwilę poddusić, żeby odparować sok. Zamiast sosu możemy też po prostu zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pomidorami, które kroimy w kostkę i dodajemy do dania.


Zapiekanki ziemniaczane z mięsem mielonym robi się też na bazie sosu śmietanowego (ze słodkiej śmietanki) bądź beszamelu.


Zapiekanka ziemniaczana – pomysły i inspiracje

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to danie, które można przygotować z różnymi – w zależności od indywidualnych preferencji – dodatkami. Oprócz ziemniaków możemy to być cukinia, bakłażan, cebula, pomidory (wcześniej należy obrać je ze skórki), papryka, marchewka, pieczarki, a także kukurydza i fasole.


Ważny jest również składnik mięsny, dzięki któremu nasze danie będzie nieco bardziej sycące – możemy tu wykorzystać mięso mielone: wieprzowe, wołowe bądź drobiowe lub mieszane. Dobrą alternatywą dla niego jest kiełbasa bądź boczek (zapiekanka ziemniaczana nabierze „chłopskiego” charakteru) czy też pokrojony w kostkę filet z kurczaka.


W wegetariańskiej wariacji na temat tradycyjnej zapiekanki ziemniaczanej możemy wykorzystać tofu – naturalne bądź wędzone, substytut mięsa mielonego lub po prostu same warzywa.


Przyprawy do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym

Przygotowując zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym dla całej rodziny, nie należy zapominać o przyprawach, które nadają całości smaku. Podstawą są oczywiście: sól i pieprz, ale warto dodać również: gałkę muszkatołową, która idealnie pasuje do ziemniaków, zioła prowansalskie oraz sproszkowaną paprykę – ostrą i słodką. Do chłopskiej zapiekanki ziemniaczanej (tj. z kiełbasą bądź z boczkiem) warto dodać także kminek. Z kolei, jeśli chcemy zrobić ją w nieco orientalnym stylu to z pewnością sprawdzi się curry.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne