Agnieszka Pietroń

Sałata szopska

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Sałata szopska to połączenie świeżych warzyw i białego, słonego sera owczego bądź krowiego. Całość skropiona jest dressingiem powstałym na bazie soku z cytryny oraz oliwy. Danie to pochodzi z Bułgarii, gdzie często pełni funkcję przystawki. Sałatka szopska idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonego lub grillowanego mięsa. Poza tym świetnie smakuje z kromką chleba.

Składniki:

  • pomidor  2 szt.

  • papryka  1 szt.

  • ogórek  4 szt.

  • cebula  1 szt.

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • ser szopski  100 g

  • sok z cytryny  15 ml

  • natka pietruszki  10 g

  • czarne oliwki  7 g

Sałata szopska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: pomidory, paprykę, natkę pietruszki oraz ogórki myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Siekamy je na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.

  • Krok 2:

    Dressing: oliwę wlewamy do miseczki. Dodajemy ok. 15 ml soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Sałata szopska: na dużym talerzu układamy pomidory, paprykę, ogórki, cebulę oraz oliwki. Całość doprawiamy pieprzem, polewamy dressigniem. Sałatkę posypujemy posiekaną natką pietruszki i serem feta.

Porady

  • Sałata szopska świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonego, smażonego lub grillowanego mięsa. Ponadto możemy podać ją również w towarzystwie świeżego chleba bądź grzanek. 
  • Do przygotowania dania polecamy użyć oliwy z pierwszego tłoczenia, czyli tzw. extra virgin. Cechuje się ona głębokim smakiem oraz aromatem. Poza tym produkt ten jest wyjątkowo zdrowy. Wspaniale komponuje się ze świeżymi warzywami. Warto jednak podkreślić, że niektórzy zamiast oliwy dodają olej słonecznikowy.
  • Wybierajmy słodkie, soczyste pomidory – świetnie sprawdzą się malinowe, koktajlowe lub cherry. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że sałatka wyjdzie idealnie.
  • Sok z cytryny możemy zastąpić octem winnym. Należy jednak zaznaczyć, że odznacza się on delikatnie słodkim smakiem. Niektórzy mieszają oba składniki ze sobą.
  • Sałatkę najlepiej posypać tradycyjnym serem szopskim. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastąpić go również innym białym, słonym serem solankowym powstałym na bazie owczego lub krowiego mleka. W ostateczności możemy sięgnąć po fetę.
  • Jeśli chcemy złagodzić ostry smak cebuli, należy pokrojone warzywo odłożyć do miseczki i zalać lodowatą wodą. Całość odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je oraz osuszamy. Na końcu łączymy cebulę z pozostałymi składnikami sałatki.
  • Sałata szopska najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Niezjedzoną potrawę przykrywamy folią do żywności i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni.
  • Natkę pietruszki bez problemu zamienimy na koperek lub kolendrę. Zioła myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Posypujemy nimi gotową sałatkę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne