Krem z kukurydzy z serem feta i paprykowym sosem

Ocena:

4.49 (189)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Krem z kukurydzy z serem feta i paprykowym sosem to łatwa zupa o aksamitnej konsystencji. Wierzch warto posypać kostkami uprażonego wędzonego boczku. Spróbuj kremu z kukurydzy z fetą i papryką.

Składniki:

  • masło  60 g

  • bryndza  50 g

  • feta  50 g

  • limonka  80 g

  • por  1 szt.

  • papryka  2 szt.

  • kukurydza  7 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

  • cukier  2 g

  • papryka chili  1 szt.

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • bulion warzywny  1200 ml

  • śmietana 36%  150 ml

  • czosnek  3 ząbki

Krem z kukurydzy z serem feta i paprykowym sosem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kukurydza: ostrym nożem ściągamy wszystkie ziarenka.

  • Krok 2:

    Smażenie: rozpuszczamy w garnku masło, wrzucamy por i marchewkę. Smażymy przez 3 min. Dodajemy 2 ząbki czosnku i podsmażamy jeszcze 5 min.

  • Krok 3:

    Gotowanie: wlewamy bulion, wrzucamy ziarna kukurydzy. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy na dużym ogniu. Następnie przez 3 min grzejemy, potem zostawiamy na 5 min bez ognia.

  • Krok 4:

    Blendowanie: na koniec miksujemy całość i przecieramy przez sitko. W osobnym wąskim naczyniu   razem opieczone papryki z ostrą czerwoną papryczką z zalewy (adobo), a tkaże  z ostatnim ząbkiem czosnku i oliwą.

  • Krok 5:

    Doprawianie:  wlewamy sok z limonek. Dosypujemy sól, pieprz i cukier.

  • Krok 6:

    Kremówka: zimną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z gotowym kremem warzywnym.

  • Krok 7:

    Podanie: nalewamy na talerz krem z kukurydzy, malujemy po nim strużką ostrej pasty paprykowej i posypujemy warstwą sera.

Porady

Zobacz: cobbler jabłkowo-śliwkowy

 

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne