Anna Galuhn

Makaron z fasolką szparagową

Ocena:

4.41 (181)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Makaron z fasolką szparagową i wędzonym boczkiem to pomysł na pyszny lunch lub kolację. Danie jest bogate w składniki odżywcze i pełne zróżnicowanych niuansów smakowych. Z powodzeniem uzupełnia spadek energii, a przy tym zapewnia ciekawe doświadczenie kulinarne. Kompozycję z makaronem i fasolką szparagową doskonale uzupełniają dodatki: sos na bazie słodkiej śmietany, ser grana padano i wyrazista rukola.

Składniki:

  • makaron świderki (fusilli)  200 g

  • sól  12 g

  • fasolka szparagowa żółta  200 g

  • czosnek  2 ząbki

  • boczek wędzony  200 g

  • śmietana 30%  125 ml

  • pieprz  2 g

  • rukola  20 g

  • ser grana padano  50 g

Makaron z fasolką szparagową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron: w dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania i dodajemy łyżeczkę soli (ok. 5 g). Do wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzamy na sitko.

  • Krok 2:

    Fasolkę: myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki o wielkości 2-3 cm. W drugim garnku wstawiamy wodę i również dodajemy łyżeczkę soli. Gdy woda zawrze, wrzucamy fasolkę i gotujemy ją przez 5 min od momentu ponownego pojawienia się bąbelków. Po tym czasie odlewamy wodę i przekładamy strączki na sitko.

  • Krok 3:

    Czosnek: obieramy z łupin i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • Krok 4:

    Boczek: kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy na rumiany kolor. Dodajemy starty czosnek, mieszamy.

  • Krok 5:

    Całość: do dużego garnka przekładamy fasolkę, makaron i boczek z patelni. Podgrzewamy na małej mocy palnika. Dodajemy śmietankę, szczyptę soli i pieprzu. Makaron z fasolką szparagową mieszamy i zdejmujemy z kuchenki. Na koniec dokładamy rukolę.

  • Krok 6:

    Podawanie: gotowe danie przekładamy na talerze i posypujemy startym serem.

Porady

  • W kompozycji ze strączkami świetnie wypada makaron typu świderki (fusilli) lub pióra (penne).
  • Możemy sięgnąć po żółtą lub zieloną fasolkę szparagową, przy czym zieloną należy gotować dłużej – ok. 15–20 min.
  • Czas gotowania fasolki może być różny w zależności od tego, czy strąki są młode czy starsze. Młoda żółta fasolka jest miękka już po 5 min, starsza wymaga dłuższego gotowania – nawet do 15 min.
  • Jeśli chcemy zaoszczędzić wodę i przestrzeń na kuchence, możemy ugotować makaron i fasolkę w jednym garnku.
  • Fasolkę możemy ugotować także na parze, co pozwala na zachowanie bardziej intensywnego smaku i większej ilości wartościowych składników odżywczych. Do gotowania na parze przyda się parowar elektryczny lub specjalna nakładka na garnek.
  • Makaron z fasolką szparagową możemy posypać także innym twardym serem, np. parmezanem lub angielskim cheddarem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Makaron z fasolką szparagową – dodatki

Przepis na makaron z fasolką szparagową i wędzonym boczkiem łatwo można dostosować do własnych upodobań kulinarnych. Przygotowując autorską kompozycję na obiad, możemy wybrać następujące dodatki:

  • suszone pomidory – najlepiej smakują przygotowane samodzielnie z pomidorów dojrzewających na słońcu,
  • kolorową paprykę – warto podsmażyć ją na patelni na odrobinie oleju lub oliwy z oliwek. Można dodać pokrojoną w pióra cebulę lub czosnek w plasterkach,
  • filet z kurczaka – mniej kaloryczna alternatywa dla boczku,
  • ser feta – zamiennik do twardego sera typu grana padano,
  • orzechy – laskowe, piniowe lub płatki migdałów.

Co można zrobić z fasolki szparagowej na obiad?

Makaron z fasolką szparagową to jeden z wielu pomysłów na obiad z sezonowymi strąkami w roli głównej. Najbardziej popularnym dodatkiem do obiadu jest fasolka szparagowa z bułką tartą. Inne smaczne potrawy to:

  • sałatka z fasolką szparagową – świetny dodatek do dań z grilla,
  • gulasz z fasolką i warzywami – pożywne danie jednogarnkowe z mięsem wieprzowym. Więcej na temat przygotowania i dodatków – w naszym poradniku o gulaszu wieprzowym,
  • paella z kurczakiem i fasolką – danie jednogarnkowe w stylu hiszpańskim,
  • risotto z fasolką – propozycja w stylu włoskim,
  • kurczak z fasolką szparagową – delikatna kompozycja w sosie śmietanowym, doskonała do gotowanych ziemniaków, makaronu lub ryżu,
  • curry z fasolką szparagową – coś dla osób, które wolą ostrzejsze smaki,
  • zupa z cukinii i fasolki szparagowej – pomysł na pierwsze danie lub lekki lunch. Doskonale smakuje w towarzystwie chrupiących grzanek.

Jaki sos do fasolki szparagowej?

W podstawowym przepisie dodaliśmy słodką śmietanę, która doskonale pasuje do wędzonego boczku. Poniżej inne propozycje sosów do makaronu z fasolką szparagową:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne