Pasztet z królika

Ocena:

4.12 (296)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Pasztet z królika to pyszna i elegancka przekąska, nie tylko od święta! Możemy podawać go solo, bądź na pieczywie. Najlepiej smakuje z dodatkami, takimi jak konfitura z żurawiny czy chrzan bądź ćwikła. Wystarczy kilka prostych składników i przypraw, żeby go wyczarować w swojej kuchni. Zobaczcie nasz babciny przepis na pasztet z królika i spróbujcie wykonać go.

Składniki:

  • królik  1300 g

  • marchewka  3 szt.

  • cebula  2 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler  0.5 szt.

  • jajka  5 szt.

  • bułka  1 szt.

  • słonina  150 g

  • sól  10 g

  • pieprz  10 g

  • bułka tarta  30 g

  • czosnek  5 ząbków

  • słodka papryka  10 g

  • ziele angielskie  4 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • woda  375 ml

Pasztet z królika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: obieramy i myjemy warzywa. W razie potrzeby marchewki, pietruszkę i seler dzielimy na mniejsze kawałki (tak, żeby zmieściły się w garnku). Cebulę rozkrajamy na pół. Słoninę kroimy w kostkę. Formę na pasztet z królika smarujemy masłem.

  • Krok 2:

    Królik: tuszę z podrobami płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy ją na mniejsze kawałki na desce do krojenia mięsa. Usuwamy podroby – zostawiamy je na później.

  • Krok 3:

    Gotowanie mięsa i warzyw: na dnie garnka układamy słoninę, na niej mięso królika – bez podrobów. Na to wkładamy warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz po 5 g. Wlewamy wodę, do przykrycia składników. Gotujemy na małym ogniu przez 90 minut, od zagotowania. Koniecznie pod przykryciem.

  • Krok 4:

    Podroby: dodajemy je do wywaru z królika, dorzucamy ząbki czosnku. Gotujemy pod przykryciem, przez kolejne 20 minut.

  • Krok 5:

    Bulion: odlewamy go z garnka. Warto go zostawić do innych dań, np. do zupy lub sosu.

  • Krok 6:

    Ugotowane mięso z królika: po przestudzeniu wyjmujemy je z garnka i usuwamy skórę i kości.

  • Krok 7:

    Przygotowanie pasztetu: w tym momencie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso z królika, ugotowane warzywa i słoninę przekładamy do miski, dodajemy bułkę (najlepiej czerstwą). Mielimy wszystkie składniki. A następnie dodajemy jajka, po 5 g soli i pieprzu, dosypujemy słodką paprykę. Łączymy składniki, najlepiej ręcznie.

  • Krok 8:

    Pieczenie: masę przekładamy do foremki i wsadzamy ją do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy przez 90 minut. Pasztet z królika pozostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce, nawet przez 10 dni.

Porady

  • Żeby pasztet z królika nie był zbyt suchy, chude mięso trzeba połączyć z tłustszymi wątróbkami lub wieprzowiną. W naszym przepisie tę funkcję pełni słonina.
  • Dla podkreślania smaku mięsa, warto dolać do masy pasztetowej odrobinę alkoholu, sprawdzi się koniak lub brandy, a nawet mocna nalewka, np. wiśniowa.
  • Po przelaniu masy do formy, dobrze jest przykryć wierzch domowego pasztetu z królika plasterkami słoniny, zapobiegnie to jego wyschnięciu. Oczywiście ten krok może zostać pominięty.
  • Z powodzeniem możemy zrobić również pasztet z królika i wieprzowiny, mieszanie rodzajów mięsa wzbogaca smak potrawy.
  • Babciny przepis na pasztet z królika to wspomnienie dzieciństwa, każdy był przygotowywany według rodzinnej receptury. Z pewnością może znaleźć się w nim suszona żurawina, śliwki lub morele.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tradycyjny pasztet z królika

Bez problemu możemy kupić gotowy pasztet z królika, ale warto się pokusić o jego samodzielne przyrządzenie. Domowy pasztet smakuje wyśmienicie i jest znacznie zdrowszy niż wyrobyy ze sklepu. Wprawdzie jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale ten smak wart jest zachodu.

Również dostępność składników nie stanowi problemu – tuszkę królika można kupić w większości sklepów spożywczych i mięsnych. Tradycyjny pasztet to połączenie delikatnego mięsa i warzyw z aromatycznymi przyprawami. Można go zrobić w wersji do krojenia lub w słoikach, do smarowania. Świetnie sprawdza się na co dzień, jako dodatek do chleba, ale też jako przystawka, czy przekąska na przyjęcie. Pokrojony pasztet można podawać z dodatkiem sosów, dipów lub konfitury z żurawiny. To jedno z dań, które w wielu domach pojawia się tradycyjnie na wielkanocnym stole.


Historia wyrobu pasztetów

Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie, ale obecnie znane przepisy wywodzą się z Francji. W XVI wieku funkcjonował nawet osobny zawód pasztetnika, zajmującego się wyłącznie wyrobem tych przysmaków. Największą sławą cieszyli się francuscy wyrobnicy, którzy byli specjalnie sprowadzani na dwory przez polskich władców, a jedną z najczęściej przyrządzanych przez nich przekąsek był właśnie pasztet z królika.


Pasztet z królika po staropolsku

Pasztet z królika to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej. W Polsce rozpowszechnił je król Jan III Sobieski, który był miłośnikiem kuchni francuskiej. Od tamtego czasu były bardzo popularne, szczególnie w kręgach dworskich i wśród szlachty. Na staropolskie uczty wypiekano nawet pasztety w kształcie herbów rodowych. Pasztet z królika po staropolsku był kiedyś synonimem luksusu, a jego odpowiednie przygotowanie uważano za prawdziwą sztukę. Dawniej znacznie częściej jedzono go na ciepło, od XX wieku króluje na naszych stołach przede wszystkim jako zimna przekąska. Jeśli chcemy spróbować dawnej tradycji, możemy podać taki pasztet jako danie obiadowe, np. w sosie, zamiast pieczeni.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-40% na wszystkie produkty
-40% na wszystkie produkty
Rabat 40% na wszystkie nieprze... więcej»
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
+
-40% na wszystkie produkty
Online

Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* od 299 złotych i pr... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
Rabat 30%* i prezent**
Online
Stacjonarnie

Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
7% rabatu na 700 największych... więcej»
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
+
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
Online

7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
-20% na wybraną biżuterię
-20% na wybraną biżuterię
Rabat 20% na biżuterię marki d... więcej»
Zobacz
+
-20% na wybraną biżuterię
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
do -30%
do -30%
Rabat do -30% na wybrane produ... więcej»
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
+
do -30%
Online

Rabat do -30% na wybrane produkty przy zakupie min 2 sztuk. Szczegóły i oferta dostępne na www.answear.com.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne