Bruschetta / fot. BBS
4.48 (147)
Bruschetta to przepis kuchni włoskiej. W wersji tradycyjnej to po prostu grubo pokrojone kromki chleba polane niewielką ilością oliwy, podawane z posiekanymi pomidorami i listkami bazylii. My proponujemy bruschettę w dwóch odsłonach: z pieczonymi burakami i śliwką oraz z musem z selera i sałatką z ciecierzycy. Przepisy poleca Agata Wojda.
buraki 1 kg
olej słonecznikowy 2 łyżki stołowe
rozmaryn 3 gałązki
śliwki 10 szt.
ocet balsamiczny 2 łyżki stołowe
miód 1 łyżka stołowa
czosnek 2 ząbki
czarnuszka 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 6 łyżek stołowych
seler 2 szt.
masło 2 łyżki stołowe
karczochy 3 szt.
sok z cytryny 0.5 szklanki
majonez 1 łyżka stołowa
płatki migdałowe 1 łyżka stołowa
ciecierzyca 200 g
tuńczyk w oleju 100 g
seler naciowy 4 szt.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Buraki dokładnie myjemy, suszymy, smarujemy olejem i zawijamy osobno w folię aluminiową, dokładając do każdego gałązkę rozmarynu i trochę soli. Pieczemy ok. 1 godz. (jeśli czubek noża wchodzi gładko do środka, to znaczy że są dobre). Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ze śliwek wyjmujemy pestki, kroimy, razem z burakami mieszamy z octem, miodem, przepuszczonym przez wyciskarkę ząbkiem czosnku, czarnuszką, 3 łyżkami oliwy oraz świeżo mielonym pieprzem i solą do smaku. Odstawiamy na 30 min.
Na mus: selery kroimy w cienkie plastry, układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy cieniutkimi plasterkami czosnku i wiórkami masła, oprószamy solą, podlewamy niewielką ilością wody, zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 45 min (seler musi być miękki). Lekko studzimy, odcedzamy z soków i miksujemy razem z karczochem i sokiem z cytryny, po czym mieszamy z majonezem i migdałami, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na sałatkę: ciecierzycę mieszamy z tuńczykiem, selerem i przyprawami do smaku. Przygotowujemy grzanki z pieczywa, smarujemy musem z selera i kładziemy sałatkę z ciecierzycy.
Porady
W przepisie na bruschettę na dwa sposoby wykorzystujemy:
- buraki - podłużne, drobne
- śliwki - marynowane w occie
- miód - płynny
- selery - średniej wielkości, obrane
- karczochy - marynowane
- płatki migdałowe - drobno mielone
- ciecierzycę - ugotowaną
Bruschetty dają wiele możliwości wykorzystania starszego chleba, a im bardziej mokre dodatki, tym łatwiej go zjeść. Warto pamiętać, że musy, pasty, kremy i serki idealnie zmiękczają twardy wierzch i są alternatywą dla masła. Pieczywo mięknie także wtedy, gdy położymy na nie ciepłe albo gorące dodatki, np. boczniaki przesmażone na maśle z cebulą, czosnkiem i natką lub uduszoną cebulę, którą posypujemy parmezanem. Podpieczone buraki ze śliwką najlepiej posmarować pieczywo serkiem śmietankowym typu philadelphia, wierzch posypać sobie parmezanem.
Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów Elle; Glamour; Viva.
Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.
Rabat 20% na nieprzecenione bestsellery i produkty z nowej kolekcji. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych (w Warszawie i Krakowie) i online na balaganstudio.com. Z wyłączeniem kolekcji biżuterii Balagan・W.KRUK・Felicita! Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z promocji -30% na nową kolekcję przy zakupie minimum 2 sztuk w salonach i na www.esotiq.com. Promocja nie dotyczy produktów bazowych i kosmetyków. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.