Schabowy inaczej

Ocena:

4.42 (213)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Mój sposób na schabowe inaczej - tym razem z niespodzianką w środku! Kotlety schabowe znamy jako dobrze rozpite kawałki wieprzowiny, panierowane w bułce tartej i usmażone na złoto. Od czasu do czasu warto jednak przygotować schabowe inaczej - z dodatkiem sera żółtego i musztardy dijon. 

Składniki:

  • wieprzowina  300 g

  • musztarda dijon  4 łyżeczki

  • ser żółty  4 plastry

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • mąka pszenna  0.5 szklanki

  • chili  1 szczypta

  • jajka  1 szt.

  • mleko  1 łyżka stołowa

  • bułka tarta  1 szklanka

Schabowy inaczej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Wieprzowinę kroimy na kotlety, chyba że kupiliśmy od razu mięso w plastrach to zaczynamy schabowe inaczej. Kotlety rozbijamy bardo cienko, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godz. kotlety-wieprzowina
  • Krok 2: Po tym czasie smarujemy każdy kotlet niewielką ilością musztardy dijon, kładziemy plasterek sera i składamy w kopertę. schabowy2
  • Krok 3: Kotlety panierujemy w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta. Schabowe inaczej smażymy z dwóch stron na złoty kolor. bulka-tarta-jajko-maka
  • Krok 4: Schabowe inaczej podajemy z ulubionymi dodatkami. Po rozkrojeniu takie kotlety na pewno pysznie zaskoczą wszystkich przy stole. schabowy4

Porady

Schabowe inaczej, czyli z dodatkiem tłustego sera żółtego, to propozycja, która nie należy do dietetycznych dań. Kotlety po usmażeniu warto ułożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jeśli zależy nam na odjęciu jeszcze kilku kalorii od sycącego dania na schabowe inaczej to w ramach dodatku postawmy na lekki sałatki z ziołowym dressingiem. Schabowe inaczej mogą być smakowitym urozmaiceniem rodzinnych obiadów - są bardzo sycące i chrupiące, a niespodzianką w środku zaskoczą niejednego gościa przy stole!

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zanim zrobimy schabowe inaczej, zaopatrzmy się w dobrej jakości mięso. Odpowiedni zapach, kolor i jędrność wieprzowiny wskażą nam, czy produkt nie jest zepsuty. Najlepiej kupować mięso w zaufanych sklepach mięsnych lub bezpośrednio od hodowcy, który dba o zrównoważoną hodowlę i etyczne postępowanie.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne