Grillowane sardynki z tymiankiem

Ocena:

4.53 (184)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Grillowane sardynki to jeden z przepisów na grillowane ryby. Do ich doprawienia nie potrzeba wymyślnych składników - sprawdzi się czosnek, cytryna, sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony) i świeże zioła. My polecamy grillowane sardynki z tymiankiem - spora ilość aromatycznych listków sprawi, że sardynki będą smakować przepysznie.

Składniki:

  • sardynki  1 kg

  • cytryna  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • oliwa z oliwek  6 łyżek stołowych

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • tymianek  1 pęczek

Grillowane sardynki z tymiankiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wybieramy sardynki wypatroszone, myjemy, osuszamy. Po jednej stronie nacinamy niewielkie szczeliny.

  • Krok 2:

    Cytryny sparzamy. Z jednej ścieramy skórkę i wyciskamy sok, drugą kroimy
    w plastry. Skórkę i 2 łyżeczki soku mieszamy z czosnkiem i oliwą. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Marynatą nacieramy sardynki, wypełniając szczeliny.

  • Krok 3:

    Sardynki kładziemy na ruszcie, grillujemy z obu stron na złoty kolor. Pod koniec
    grillowania dodajemy plastry cytryny i posypujemy tymiankiem.

Porady

Do grillowania ryb przydają się metalowe kosze, które ułatwiają obracanie i zapobiegają przywieraniu. Mniejsze ryby, a także kawałki warzyw wygodnie grilluje się na siatce lub w stalowej brytfannie perforowanej. Z kolei ryby pieczone na desce cedrowej nabierają delikatnego aromatu cedru.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Grillowane sardynki najlepiej smakują na ciepło podane ze świeżymi sałatkami - przydadzą się np. sałatki na grilla. Do tego wystarczy świeże pieczywo lub domowe grissini. Możemy też zaserwować je jako pełne danie z ziemniakami w mundurkach i warzywami z grilla.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne