Pierożki smażone

Ocena:

4.53 (160)

  • 45 min.
  • dla 4 osób

Pyszne i szybkie pierożki, smażone w głębokim tłuszczu, podawane z salasą pomidorową.

Składniki:

  • ciasto:
  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki kukurydzianej
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • sól
  • ser żółty

Pierożki smażone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ze składników zagniatamy szybko elastyczne ciasto, wkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Potem wyjmujemy, cieniutki wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki, wkładamy w nie trochę sera żółtego, dokładnie zlepiamy brzegi i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.
  • Podajemy z salsą pomidorową, sosem czosnkowym lub ketchupem, jak kto lubi :-)
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jeśli smakują ci pierogi smażone, to rekomendujemy również spróbowanie drożdżowych pierogów smażonych. Miłośniczkom i miłośnikom pierogów z serem polecamy jeszcze włoskie pierogi z ricottą oraz pieczone pierożki z serem kozim

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne