Sałatka Waldorf

Ocena:

4.46 (164)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka waldorf zaskakuje niecodziennym i wysublimowanym połączeniem smaków. Kwaśne jabłka, blanszowany seler i pomarańcza idealnie współgrają z prażonymi orzechami włoskimi, piersią z kurczaka i sałatą masłową. Smaku dodaje im sos na bazie majonezu. Jeśli lubicie interesujące kompozycje smakowe, sałatka waldorf-astoria jest zdecydowanie dla was. Świetnie sprawdzi się zarówno na lunch, jak i jako pożywna przekąska na sylwestra lub inną imprezę. 

Składniki:

  • jabłka  600 g

  • seler  520 g

  • orzechy włoskie  50 g

  • pomarańcze  260 g

  • sałata masłowa  210 g

  • pierś z kurczaka  250 g

  • oliwa z oliwek  10 g

  • ziele angielskie  2 g

  • liść laurowy  2 g

  • wino  50 ml

  • majonez  150 ml

  • sok z cytryny  25 ml

  • cukier  4 g

  • sól  6 g

  • pieprz  6 g

Sałatka waldorf - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie kurczaka: Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy. Usuwamy wszelkie włókna, chrząstki i błonki. Przekrawamy mięso na pół, by uzyskać cieńsze filety. Przekładamy mięso do miski. Dodajemy sól, pieprz, oliwę, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Zamarynowanego kurczaka odstawiamy na około 20 minut na bok. Po tym czasie, przekładamy mięso na mocno rozgrzaną patelnię. Rozkładamy kurczaka równomiernie i smażymy przez około 2 minuty. Następnie go obracamy na drugą stronę i również smażymy przez 2 minuty. Gdy kurczak będzie już przysmażony z obu stron, przykrywamy patelnię pokrywką, redukujemy gaz i na wolnym ogniu smażymy mięso przez dodatkowe 6-8 minut. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia. 

  • Krok 2:

    Przygotowanie sałatki z selerem: Selera obieramy i myjemy. W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wkładamy selera w całości. Gotujemy na mocnym ogniu przez około 3 minuty. Następnie przekładamy go do miski z zimną wodą na kolejne 3 minuty. Kroimy go w słupki julienne (podłużne, cienkie i równe). Przekładamy je do miski i skrapiamy połową soku z cytryny. 

  • Krok 3:

    Przygotowanie sałatki waldorf: Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je w drobną kostkę i przekładamy do miski z selerem. Dodajemy pozostałą część soku z cytryny. Sałatę myjemy, osuszamy i ręcznie rwiemy na drobne kawałki. Obieramy pomarańczę i dzielimy ją na cząstki. Wystudzonego kurczaka kroimy w paski. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy. Sieczemy je na grube kawałki. Do miski z jabłkiem i selerem dodajemy orzechy, kurczaka, majonez i maderę. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

  • Krok 4:

    Podanie sałatki waldorf: Liście sałaty rozkładamy równomiernie na półmiskach. Nakładamy na nie wymieszaną sałatkę waldorf. Dodajemy cząstki pomarańczy. 

Porady

  • By zapobiec przypalaniu się i przywieraniu kurczaka, najlepiej jest smażyć go na patelni pokrytej specjalną, nieprzywierającą powłoką. 
  • Dla najlepszych efektów należy użyć portugalskiego wina Madera. Ma ono lekko cierpki smak. Do przygotowania sałatki walford najlepiej sprawdzą się jego odmiany wytrawne (sercial) i półwytrawne (boal lub verdelho). Jeśli nie lubicie cierpkich smaków możecie sięgnąć po słodką odmianę madery – malawazja. Dodatek wina można też pominąć. 
  • Wybierając jabłka do sałatki waldorf, najlepiej sięgać po kwaśne odmiany takie jak antonówka, renta czy szampion. 
  • Polecamy wybierać pomarańcze o dużej wadze w stosunku do ich wielkości. Ciężkie owoce są soczyste i słodkie. 
  • By przygotować nieco mniej kaloryczną wersję sałatki, można zastąpić połowę podanego w przepisie majonezu jogurtem naturalnym.
  • Polecamy, by do przygotowania sałatki użyć domowego, własnoręcznie przygotowanego majonezu
  • Sałatkę waldorf często podaje się w towarzystwie świeżego, jakościowego pieczywa.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka waldorf – przepisy

Nazwa sałatki waldorf pochodzi od nowojorskiego hotelu Waldorf-Astoria, gdzie została podana po raz pierwszy ponad 100 lat temu. Klasyczny przepis składał się z jedynie 4 składników : jabłek, selera, orzechów włoskich i majonezu. Od tego czasu pojawiły się różne wariacje na temat przepisu na sałatkę waldorf. Niektórzy dodają do niej czerwone winogrona, banany lub ananasa. Można również spotkać przepisy, które zastępują blanszowanego selera korzeniowego selerem naciowym lub konserwowym. Oprócz klasycznej wersji polecamy również spróbować sałatki z dodatkiem sera pleśniowego i gruszek.

Wegańska sałatka waldorf 

Sałatkę waldorf można również przyrządzić w wersji wegańskiej. Wystarczy zamiast podanego w przepisie majonezu, dodać do sosu jego roślinną alternatywę. Kurczaka można zastąpić marynowanym seitanem lub kupnym, wegańskim zamiennikiem mięsa drobiowego. Dodatek kurczaka można też całkowicie pominąć. Wybierając wino do wegańskiej wersji sałatki waldorf, należy również upewnić się, że nie było ono filtrowane przy użyciu produktów odzwierzęcych. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne