Sałatka z wątróbkami i malinami

Ocena:

4.46 (188)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Drobiowe wątróbki często występują w towarzystwie owoców, bo słodkie smaki pasują do nich idealnie - oto sałatka z malinami.

Składniki:

  • wątróbka drobiowa  400 g

  • sałata  150 g

  • szpinak  100 g

  • natka pietruszki  0.25 pęczka

  • szczypiorek  0.25 pęczka

  • olej  45 ml

  • szalotka  100 g

  • czosnek  1 ząbek

  • pieprz  5 g

  • sól  5 g

  • ocet  45 ml

  • maliny  200 g

Sałatka z wątróbkami i malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wątróbki oczyszczamy. Przecinamy na pół. Przekładamy na ręczniki papierowe.

  • Krok 2:

    Liście sałaty i szpinaku myjemy i osuszamy. Rozdzielamy je w głębokim naczyniu, posypujemy natką pietruszki i szczypiorkiem.

  • Krok 3:

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy 3 min, na małym ogniu, posiekane szalotki i czosnek.

  • Krok 4:

    Dolewamy pozostały olej i obsmażamy wątróbki przez 5 min na średnim ogniu, obracając od czasu do czasu. Powinny pozostać lekko różowe w środku. Oprószamy solą i pieprzem.

  • Krok 5:

    Gdy lekko przestygną, rozkładamy je na sałacie. Na tłuszcz ze smażenia, na dużym ogniu, wlewamy ocet, dodajemy kilka malin i mieszamy szybko, zeskrobując z dna za pomocą szpachelki.

  • Krok 6:

    Rozprowadzamy zawartość patelni na wątróbkach i sałacie. Posypujemy świeżymi malinami i od razu podajemy.

Porady

W przypadku braku octu malinowego, użyjmy czerwonego octu winnego.

Zobacz też przepis na Policzki wołowe z sosem pieczeniowo-truskawkowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne