Sałatka libańska z ciecierzycą

Ocena:

4.49 (168)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ciecierzyca to skarbnica białka, popularna zwłaszcza w kuchni Dalekiego Wschodu. Przykładem jest sałatka libańska z ciecierzycą, czosnkiem, natką pietruszki i cytryny. Orzeźwiająca, chrupiąca, pyszna!

Składniki:

  • ciecierzyca  400 g

  • sok z cytryny  45 ml

  • cebula cukrowa  1 szt.

  • soda oczyszczona  3 g

  • czosnek  2 ząbki

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

Sałatka libańska z ciecierzycą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Suszoną ciecierzycę namaczamy na noc, następnego dnia gotujemy z dodatkiem sody, osączamy (lub osączamy ciecierzycę z puszki).

  • Krok 2:

    Cebulę i czosnek obieramy i kroimy najcieniej jak to możliwe. Natkę pietruszki przepłukujemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy.

  • Krok 3:

    W misce dokładnie mieszamy sok z cytryny, oliwę, czosnek, cebulę i natkę, następnie łączymy z ciecierzycą – najlepiej jeszcze ciepłą. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 4:

    Podajemy samodzielnie lub z gorącym makaronem. Sałatkę można też wzbogacić osączonym tuńczykiem z puszki, ewentualnie dodać pokrojone drobno pomidory.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Zobacz też: egzotyczna sałatka owocowa

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Poza sławnym hummusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić także rozgrzewającą zupę, pasztety czy kotlety. Sprawdzi się też jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne