Fasolka szparagowa z kurkami

Ocena:

4.48 (161)

  • 30 min.
  • dla 6 osób

Fasolka szparagowa z kurkami to prosty przepis na sałatkę. W lecie będzie świetnym sposobem na lunch lub lekki obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • kurki  300 g

  • fasolka szparagowa  500 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • oliwa z oliwek  3 łyżki stołowe

  • ocet balsamiczny  1 łyżeczka

  • natka pietruszki  5 gałązek

  • kolendra  5 gałązek

  • sól  1 szczypta

  • pieprz biały  1 szczypta

Fasolka szparagowa z kurkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Fasolkę należy umyć, osączyć, odciąć końce. Następnie pokroić na kawałki 3-cm długości. Zalać lekko posolonym wrzątkiem, gotować 15 minut. Potem fasolkę należy odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Kurki oczyścić, przyciąć trzonki. Umyć i osączyć.

    cebula-iStock (1)
  • Krok 2:

    Oliwę rozgrzać na patelni, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać grzyby, dusić na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec kurki należy połączyć z fasolką, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, przestudzić. Ułożyć na półmisku, skropić octem balsamicznym. Fasolka szparagowa z kurkami może być podawana posypana natką pietruszki.

    pietruszka-iStock (1)

Porady

Zobacz też: Zielona fasolka szparagowa z boczkiem

Aby przygotować fasolkę szparagową z kurkami należy zaopatrzyć się w ostry nóż. Najlepszy będzie nóż szefa kuchni. Z dobrze wyważoną rączką i szerokim ostrzem. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne