Ewa Niepytalska

Gado gado – indonezyjska sałatka

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gado gado to zachwycająca różnorodnością indonezyjska sałatka, którą można podawać na lunch, obiad lub kolację. Jej nieodzownymi elementami są ziemniaki, jajka, tofu i sos z orzeszków ziemnych. Warzywa, które znajdą się na talerzu obok podstawowych składników, można dobierać w zależności od pory roku i osobistych preferencji. Mogą być to fasolka szparagowa, kapusta pekińska i wiele innych. Sprawdźcie, jak zrobić egzotyczne, a jednocześnie niezwykle proste gado gado.

Składniki:

  • tofu  200 g

  • jajka  4 szt.

  • ziemniaki  400 g

  • kiełki fasoli mung  30 g

  • kapusta pekińska  150 g

  • zielona fasolka  100 g

  • olej sezamowy  15 ml

  • czosnek  5 g

  • limonka  2 szt.

  • masło orzechowe  100 g

  • sos rybny  10 ml

  • sos sojowy  15 ml

  • brązowy cukier  30 g

  • papryka chili  15 g

  • sól  6 g

Gado gado – indonezyjska sałatka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki: obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy. Kiedy przestygną, kroimy je w łódeczki.  

  • Krok 2:

    Jajka: przyrządzamy na półtwardo, odliczając 6 minut od momentu zagotowania wody. Obieramy je i przekrajamy na pół. 

  • Krok 3:

    Tofu: kroimy w kostkę o boku około 2 cm i podsmażamy na oleju sezamowym przez 10 minut. Kiedy się zarumieni, zdejmujemy z patelni i posypujemy solą. 

  • Krok 4:

    Kapusta pekińska: drobno ją szatkujemy i powoli przelewamy wrzątkiem, żeby nieco zmiękła. Jeśli wolimy jeść ją na surowo, możemy od razu dodać ją do sałatki.  

  • Krok 5:

    Fasolka szparagowa: myjemy ją i odcinamy ogonki. Gotujemy strączki w osolonej wodzie przez około 10 minut. Chcemy, żeby pozostały chrupiące. Im młodsza jest fasolka, tym mniej czasu powinna spędzić w gotującej się wodzie. 

  • Krok 6:

    Sos orzechowy: czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę oczyszczamy z gniazd nasiennych, jeśli nie chcemy, żeby dressing był zbyt pikantny. Wyciskamy sok z limonek. Tak przygotowane składniki umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy masło orzechowe, sos sojowy, sos rybny i brązowy cukier. Miksujemy całość na gładki sos.   

  • Krok 7:

    Sałatka gado gado: na dużym talerzu rozkładamy kapustę pekińską. Układamy na niej na przemian łódeczki ziemniaczane, fasolkę i jajka, tak żeby powstała kolorowa, różnorodna kompozycja. Posypujemy sałatkę kiełkami fasoli i polewamy ją częścią sosu z orzeszków ziemnych za pomocą łyżki. Resztę przelewamy do sosjerki i podajemy obok talerza. 

Porady

  • Najważniejszymi elementami gado gado są jajka, tofu lub tempeh i ziemniaki. Pozostałe składniki warzywne możemy dobierać dowolnie. Na talerzu z indonezyjską sałatką często można znaleźć także zielony ogórek, rzodkiewkę, marchewkę, paprykę, brokuł i pomidorki koktajlowe. Całą kompozycję warto przyozdobić świeżą kolendrą lub posiekanym szczypiorkiem i ćwiartkami limonki. 
  • Sałatka gado gado tradycyjnie podawana jest z prażynkami krewetkowymi i lontong. Jest to potrawa z ryżu, którą można spotkać w Indonezji, Malezji i Singapurze. Ma formę walca zawiniętego w liść bananowca. Jeśli chcemy zaserwować sałatkę w formie sycącego obiadu, możemy po prostu przygotować długoziarnisty ryż na sypko.  
  • Danie najlepiej serwować na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Sos z orzeszków ziemnych gęstnieje, kiedy jest schłodzony. Jeśli przygotowaliśmy go dzień przed podaniem sałatki, wyjmijmy go odpowiednio wcześniej z lodówki lub lekko podgrzejmy w mikrofali.
  • Jeśli chcemy, żeby tofu miało chrupiącą skórkę, możemy posypać je przed usmażeniem skrobią ziemniaczaną lub mąką ryżową. Pamiętajmy, żeby wrzucać je na dobrze rozgrzany olej, najlepiej na patelnię z nieprzywierającą powierzchnią, inaczej kostki sojowego serka będą się do niej przyklejać.   
  • Jeśli przepis na indonezyjską sałatkę przypadł Wam do gustu, wypróbujcie także inne słynne dania pochodzące z tej części świata, takie jak nasi goreng. Jest to ryż smażony z dodatkiem jajek, krewetek (zamiennie z kurczakiem lub tofu) i posiekanych warzyw. 
  • Indonezyjska sałatka gado gado nabierze charakteru, jeśli dodamy do sosu papryczkę chili, najlepiej tajską, znaną także jako bird's eye. Osoby, które nie lubią pikantnych potraw, mogą spokojnie pominąć ten składnik. 
  • To lekkie danie kuchni azjatyckiej możemy przyrządzić w wersji całkowicie roślinnej. Wystarczy wyeliminować z niego gotowane jajka. Warto wtedy dodać więcej warzyw. Latem najlepiej wykorzystać młode ziemniaki, rzodkiewkę i szparagi. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne