Sałatka z chipsami

Ocena:

4.08 (246)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Sałatka z chipsami z dodatkiem kurczaka, jajka i ugotowanej marchewki jest bardzo sycąca. W poszczególnych warstwach odkryjemy dużo różnych smaków, które dobrze się przenikają. Tego rodzaju połączenia dobrze sprawdzają się na imprezach, np. w czasie sylwestra i karnawału, ale to całoroczny pewniak na wszelkiego rodzaju inne okazje, mniej lub bardziej uroczyste. Sałatka z chipsami i kurczakiem może z powodzeniem konkurować z sałatką gyros i królem imprezy.

Składniki:

  • pierś z kurczaka  500 g

  • jajka  5 szt.

  • marchewka  3 szt.

  • dymka  2 szt.

  • pomidor  3 szt.

  • chipsy  80 g

  • przyprawa gyros  4 g

  • ketchup pikantny  50 g

  • majonez  125 g

  • jogurt naturalny  400 g

  • czosnek  2 ząbki

  • pieprz  2 szczypty

  • sól  5 g

  • zioła prowansalskie  2 g

Sałatka z chipsami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: myjemy skorupki, wkładamy do zimnej wody i odliczamy ok. 8 minut, ale dopiero jak woda zawrze. Potem przelewamy je zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Można je też na chwilę zalać zimną wodą. Potem obieramy je ze skorupek i kroimy na ćwiartki.

  • Krok 2:

    Marchewki: obieramy ze skórki, myjemy i gotujemy do miękkości przez ok. 15 minut - duże można pokroić na mniejsze kawałki lub wydłużyć czas gotowania. Z kolei młode marchewki potrzebują jedynie 10 minut. Można też nie obierać ich ze skóry, ale trzeba je dokładnie wyszorować. Obieramy je po ugotowaniu, dzięki temu zachowają więcej witamin i wartości odżywczych. Gotową, przestudzoną marchew kroimy w krótkie paski

  • Krok 3:

    Filety: myjemy je, usuwamy błonki i kroimy je w kostkę. Mięso obsypujemy przyprawą gyros, mieszamy, żeby dokładnie się nią pokryło. Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy smak, warto wsadzić je do lodówki na minimum 30 minut. Potem pokrojone filety obsmażamy na oleju (oliwie lub maśle klarowanym) aż odparuje płyn, a kawałki ładnie się zrumienią.

  • Krok 4:

    Pomidory: wybieramy np. malinowe lub bawole serce, powinny być świeże i aromatyczne, przy tym dość twarde. Poza sezonem można postawić też na pomidory śliwkowe (rzymskie) lub czekoladowe - kumato. Myjemy je i kroimy w kostkę.

  • Krok 5:

    Dymka: płuczemy ją i osuszamy, siekamy drobno. Jeśli nie mamy dymki może być cebula cukrowa, która też jest dość łagodna w smaku i szczypiorek oddzielnie. W ostateczności będzie dobra również zwykła biała.

  • Krok 6:

    Chipsy: 2 małe opakowania (co odpowiada mniej więcej 80 g) o dowolnym smaku, np. zielonej cebulki, paprykowe, barbecue, pikantne. Mogą być zarówno karbowane, jak i zwykłe. Przesypujemy je z opakowania do miski i rozkruszamy na mniejsze kawałki, część można pozostawić w całości, żeby ładnie ozdobić wierzch sałatki z chipsami.

  • Krok 7:

    Sos do sałatki: do miseczki przekładamy majonez, jogurt, sól, pieprz (do smaku) i zioła prowansalskie, czosnek przeciśnięty przez praskę - mieszamy do połączenia składników. Sosu wychodzi dość dużo, jeśli nie lubimy, jak zalewa wszystkie warstwy lub chcemy ograniczyć ilość kalorii, to polecamy zrobić go mniej.

  • Krok 8:

    Sałatka z chipsami: wybieramy dużą przezroczystą szklaną miskę. Na dnie układamy jajka, na nich marchewkę, polewamy sosem, posypujemy dymką ze szczypiorkiem, następnie dodajemy przestudzone mięso kurczaka, pokruszone chipsy (część zostawiamy do ozdobienia wierzchu sałatki), tworzymy warstwę z pikantnego ketchupu, na nim rozkładamy pomidory, które polewamy pozostałym sosem, sałatkę kończymy chipsami.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne