Sałatka gajowego

Ocena:

5 (1)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Sałatka gajowego to treściwa, pełna grzybowego aromatu potrawa z marynowanych pieczarek, kurczaka i jajek, którą ożywiają dodatki z kukurydzy, papryki oraz cebuli. Zatopiona w pysznym, kremowym majonezowo-śmietanowym sosie stanowi idealną alternatywę dla znanej i popularnej sałatki jarzynowej. Sałatka gajowego sprawdzi się na każdym przyjęciu – zarówno tradycyjnym, rodzinnym spotkaniu, jak i młodzieżowej domówce ze szwedzkim stołem.

Składniki:

  • kurczak  400 g

  • jajka  360 g

  • pieczarki  200 g

  • papryka  150 g

  • kukurydza konserwowa  200 g

  • cebula  100 g

  • majonez  75 g

  • śmietana  75 g

  • sól  2 g

  • pieprz  1 szczypta

Sałatka gajowego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kurczak: myjemy dwa filety pod bieżącą wodą, kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na oleju na patelni.

  • Krok 2:

    Jajka: 4 sztuki wsadzamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy 5 minut (licząc od momentu zagotowania). Potem studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w kosteczkę.

  • Krok 3:

    Pieczarki: marynowane grzybki wyjmujemy ze słoika, kroimy na mniejsze kawałeczki.

  • Krok 4:

    Warzywa: obieramy z łusek cebulę i razem z papryką kroimy w kosteczkę.

  • Krok 5:

    Sałatka gajowego: do miski wsypujemy kurczaka, jajko, warzywa i grzybki i mieszamy ze sobą. Polewamy sosem wykonanym ze zmieszanych 3 łyżek majonezu i 3 łyżek śmietany oraz soli i pieprzu. Podajemy z chlebem lub grzankami.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne