Sałatka wiosenna z rzodkiewką i pomidorem

Ocena:

5 (2)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka wiosenna z rzodkiewką i pomidorem okraszona dodatkiem czerwonej cebuli i zielonego ogórka, może być propozycją na zdrowe śniadanie lub lekką kolację. To też dobry pomysł na apetyczny dodatek do głównego dania obiadowego. Dressing to chyba najciekawszy element sałatki z rzodkiewką i pomidorem - łączy w sobie ostry smak chili z kwaśnością limonki i słodyczą cukru pudru.

Składniki:

  • ogórek  1 szt.

  • czerwona cebula  3 szt.

  • pomidor  350 g

  • rzodkiewka  200 g

  • olej  16 g

  • gorczyca  1 łyżeczka

  • musztarda dijon  10 g

  • limonka  2 szt.

  • cukier puder  6 g

  • papryka chili  1 szt.

  • świeża mięta  8 listków

Sałatka wiosenna z rzodkiewką i pomidorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Aby przygotować sos do sałatki wiosennej z rzodkiewką i pomidorem, rozgrzewamy olej na patelni, następnie wrzucamy na niego gorczycę i smażymy, aż ziarenka zaczną strzelać. Wsypujemy nasiona do miski i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy gorczyca będzie już chłodna, do miski dodajemy pozostałe składniki dressingu, czyli łyżkę musztardy Dijon, sok wyciśnięty z 2 limonek, 2 łyżeczki cukru pudru, a także 8 posiekanych liści mięty. Na sam koniec dodajemy czerwoną papryczkę chili - należy ją umyć, pozbawić zbędnych elementów i bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity sos.

  • Krok 2:

    Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Pomidory pozbawiamy szypułek i kroimy. Czerwoną cebulę obieramy i siekamy w piórka. Ogórka albo obieramy, albo pozostawiamy skórkę, a następnie kroimy np. w kostkę. Rzodkiewki pozbawiamy ogonków i liści, a potem kroimy na ćwiartki.

  • Krok 3:

    W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na sałatkę wiosenną z rzodkiewką i pomidorem - układamy kawałki pomidorów, posiekaną cebulę, a także ogórka i rzodkiewkę. Całość delikatnie mieszamy z dressingiem. Gotową sałatkę z rzodkiewką i pomidorem warto odstawić na 10 minut przed zaserwowaniem. Nie należy jednak przygotowywać jej zbyt wcześnie - warzywa w połączeniu z dressingiem mogą puścić za dużo soku i sałatka wiosenna stanie się nieapetyczna.

     

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/crunchy-radish-tomato-salad

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne