Sałatka śledziowa pod pierzynką

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Przepis na przepyszną sałatkę śledziową. 

Składniki:

  • 3 płaty śledzie typu matjas w oleju
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek konserwowy
  • żurawina –100 g
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • pieprz, sól do smaku;

Sałatka śledziowa pod pierzynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śledzie odciskamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Następnie kroimy w większe kawałki i układamy na talerzu lub półmisku. Żurawinę zalewamy szklanką wrzącej wody, aby zmiękła. Po ok. 5 – 10 minutach odcedzamy. Jabłko, ogórka i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z jogurtem i śmietaną, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu.

  • Krok 2:

    Nakładamy warstwę sosu na śledzie, tak aby ich zupełnie nie przykryć. Danie posypujemy żurawiną i świeżym koperkiem. Smacznego!

Porady

Śmietana 12% z Krasnegostawu to najmniej tłusta z kwaśnych śmietan, idealna do deserów, zup, sałatek, dipów. Jest gęsta, kremowo-biała i wyjątkowa, ponieważ zawiera żywe kultury bakterii. Polecamy ją wszystkim miłośnikom gotowania. Zarówno tym, którzy lubią tradycyjne dania kuchni polskiej, a także kochają eksperymentować, gotując potrawy z całego świata.

Naturalna gęstość, doskonały smak, wysoka zawartość żywych kultur bakterii i białka to podstawa naszego jogurtu greckiego. Wytwarzany z beztłuszczowego mleka jest produktem cenionym szczególnie przez miłośników zdrowej żywności. Gęsty, kremowy, delikatny w smaku świetnie nadaje się zarówno jako półprodukt do dań gotowanych, jak i przekąska w ciągu dnia. Jogurt grecki można spożywać na słodko, słono lub jako dodatek do dań i sałatek. Ze szczególnym zamiłowaniem stosowany jest zamiast majonezu.

więcej na www.krasnystaw.eu

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne