Ewa Niepytalska

Sałatka Cobb

Ocena:

0 (0)

  • 45 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka Cobb to kolorowa sałatka skomponowana z grillowanej piersi kurczaka, jajek na twardo, chrupiącego boczku, niebieskiego sera i świeżych warzyw. Ma tyle sycących składników, że można z powodzeniem serować ją jako samodzielne danie. Świetnie smakuje w towarzystwie winegretu lub sosu ranczerskiego. Amerykańska sałatka Cobb cudownie chrupie i syci. Zabierzcie ją na lunch do pracy. 

Składniki:

  • pierś z kurczaka  200 g

  • sałata rzymska  40 g

  • boczek wędzony  150 g

  • awokado  1 szt.

  • czerwona cebula  50 g

  • jajka  2 szt.

  • lazur  60 g

  • pomidorki cherry  150 g

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • ocet winny  12 ml

  • musztarda  5 g

  • miód  10 g

  • czosnek  5 g

  • sok z cytryny  10 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

  • sól morska  3 g

  • słodka papryka  2 g

Sałatka cobb - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ser lazur: wyjmujemy z lodówki 30 minut przed podaniem sałatki, żeby jego aromat był lepiej wyczuwalny. Kroimy go w kostkę.  

  • Krok 2:

    Jajka: do małego garnka wlewamy zimną wodę. Wkładamy do niej jajka i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Kiedy zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Po upływie tego czasu jajka wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy ostygną, obieramy je ze skorupki i kroimy w ósemki.  

  • Krok 3:

    Kurczak: filet z piersi oczyszczamy i osuszamy. Smarujemy go łyżką oliwy. Posypujemy solą, pieprzem i słodką, mieloną papryką. Grillujemy na mocno rozgrzanej patelni przez około 7 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i pozwalamy mu odpocząć przez kilka minut, po czym kroimy go w dużą kostkę.  

  • Krok 4:

    Boczek: plastry surowego wędzonego boczku układamy na suchej patelni. Na początku podgrzewamy na małym ogniu, żeby wytopił się tłuszcz, a potem podkręcamy temperaturę, żeby boczek stał się chrupiący. Kiedy się zarumieni, przekładamy go na ręcznik papierowy. Dzięki temu pozbywamy się nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygnie, łamiemy go na mniejsze kawałki. 

  • Krok 5:

    Sałata: myjemy ją w zimnej wodzie i rozkładamy na ściereczce do wyschnięcia lub używamy wirówki. 

  • Krok 6:

    Cebula: obieramy ją i kroimy w cienkie piórka.  

  • Krok 7:

    Awokado: przekrajamy na pół i usuwamy pestkę za pomocą noża. Dużą łyżką wyjmujemy miąższ w całości i kroimy go na mniejsze kawałki. Skrapiamy go odrobiną soku z cytryny, żeby nie ściemniał. 

  • Krok 8:

    Pomidorki: myjemy, osuszamy i przekrajamy na połówki. 

  • Krok 9:

    Dressing: do miseczki wlewamy ocet winny, sok z cytryny, musztardę i miód. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i dodajemy go do pozostałych składników. Łączymy wszystko za pomocą rózgi kuchennej. Cienkim strumieniem wlewamy 50 ml oliwy, cały czas mieszając, żeby powstała emulsja. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli dressing jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę przegotowanej wody.      

  • Krok 10:

    Sałatka Cobb: na dużym talerzu tworzymy wachlarz z sałaty, tak żeby listki wystawały spod elementów dania. Wszystkie składniki sałatki układamy obok siebie. Posypujemy gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dressing możemy podać obok lub polać nim od razu potrawę.  

Porady

  • Jeśli nie udało nam się kupić sałaty rzymskiej, równie dobrze możemy użyć sałaty lodowej lub masłowej, a nawet rukwi wodnej lub cykorii. Wszystko zależy od naszych preferencji. Miejmy na uwadze, że niektóre rodzaje sałaty mają więcej goryczki.  
  • Jeśli nie przepadamy za intensywnym smakiem czerwonej cebuli, możemy użyć cebuli dymki, szalotki lub szczypiorku. 
  • Sałatka Cobb będzie świetnie smakować, jeśli podamy do niej sos winegret z miodem, ale dobrze komponują się z nią także inne dressingi, takie jak bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych sos ranczerski
  • Pierś kurczaka najlepiej grillować na specjalnej, karbowanej patelni, ale możemy ją też upiec bez dodatku tłuszczu. Żeby była bardziej aromatyczna, warto zamarynować ją wcześniej w ulubionych przyprawach lub sosie sojowym.  
  • Jeśli obawiamy się, że mięso będzie surowe w środku, możemy włożyć je jeszcze na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. 
  • Chipsy z boczku warto przyrządzić w piekarniku. Potrwa to nieco dłużej, ale plastry będą wtedy równomiernie zarumienione. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15–20 minut w 170°C. Jeśli chcemy zaskoczyć domowników ciekawą techniką kulinarną, możemy je przycisnąć ciężkim, płaskim, żaroodpornym naczyniem. Dzięki temu równomiernie wytopi się z nich tłuszcz i po wyjęciu z piekarnika będą idealnie płaskie i rumiane. 
  • Tradycyjna amerykańska sałatka Cobb składa się między innymi z niebieskiego sera pleśniowego. Ma on bardzo charakterystyczny aromat, który nie każdy lubi. Możemy pominąć ten składnik lub zastąpić go łagodniejszym serem, na przykład fetą.  
  • Sałatka Cobba sama w sobie jest odpowiednia dla osób na diecie ketogenicznej. Musimy jednak uważać, z jakim sosem podajemy potrawę i czy nie zawiera on zbyt dużej ilości cukru. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne