Rydze - przepisy

11 przepisów

Rydze to pyszne grzyby. Zaliczane do grzybów jadalnych rydze są świetne do wielu różnych dań. Łatwo można uzbierać ich pełen koszyk - występują licznie w lasach i na łąkach. Rydze poznamy po charakterystycznych rudych kapeluszach. Do jakich dań ich użyć? Warto eksperymentować! Pyszna jest zupa grzybowa z rydzami czy tarta z rydzami. Możemy też usmażyć je po prostu z masłem i odrobiną czosnku. Rydze warto też dodać np. do jajecznicy.

Przepisy w kolekcji Rydze - przepisy

Rydze - grzyby idealne do suszenia i mrożenia
Grzyby te mają wyjątkowo zwartą, elastyczną strukturę. To sprawia, że rydze doskonale nadają się do przetworów - zróbcie np. rydze w occie. Grzyby nadają się także do mrożenia i suszenia. Do suszenia rydze jedynie oczyszczamy pędzelkiem lub szczoteczką. Do mrożenia natomiast warto je wcześniej obgotować lub krótko zblanszować. Zapobiegnie to gorzkiemu posmakowi grzybów po rozmrożeniu. Jeśli rydze zdecydujemy się zjeść od razu po zebraniu, powinniśmy działać szybko. Tak samo jak w przypadku innych grzybów, rydze szybko się psują.