Rydze - przepisy
10 przepisów

Przepisy w kolekcji Rydze - przepisy

Prosta sałatka z dodatkiem marynowanych rydzów i marynowanej papryki.
Sałatka z marynowanymi rydzami

Zupa grzybowa - rydzowa na boczku
Zupa grzybowa - rydzowa na boczku

Śledziki z cebulka, ogórkiem i rydzami - przekąska imprezowa, danie wigilijne, a także na chlebek.
Śledzik w oleju z cebulką, ogórkiem i rydzami

Czyli coś pięknego:D Jak wyglądała tak smakowała.
Tarta z rydzami

Przepis na przystawkę z rydzów - rydze w maśle z czosnkiem
Rydze w maśle z czosnkiem

Przepis na sałatkę z grzybów - sałaty z rydzami.
Kolorowe sałaty z rydzami

Przepis na sałatkę z rydzów oraz papryki
Sałatka z rydzami i papryką

Pyszna i zdrowa – sałatka kolorowa
Sałatka z marynowanymi rydzami i kuskusem

Pyszne babeczki z grzybami.
Tartaletki z rydzami

Smaczne grzybowe gołąbki.
Gołąbki z rydzami
Inne z kolekcji: Grzyby
Grzyby te mają wyjątkowo zwartą, elastyczną strukturę. To sprawia, że rydze doskonale nadają się do przetworów - zróbcie np. rydze w occie. Grzyby nadają się także do mrożenia i suszenia. Do suszenia rydze jedynie oczyszczamy pędzelkiem lub szczoteczką. Do mrożenia natomiast warto je wcześniej obgotować lub krótko zblanszować. Zapobiegnie to gorzkiemu posmakowi grzybów po rozmrożeniu. Jeśli rydze zdecydujemy się zjeść od razu po zebraniu, powinniśmy działać szybko. Tak samo jak w przypadku innych grzybów, rydze szybko się psują.
Artykuły powiązane
Jak mrozić grzyby? - mrożenie grzybów krok po kroku
Mrożenie grzybów to dobry sposób na zagospodarowanie dużej ilości leśnych skarbów. Kiedy sezon grzybowy jest dobry, a nasze kosze pełne prawdziwków, podgrzybków, kurek i rydzów warto na bieżąco je przetwarzać. Część zjedzmy od razu, robiąc np. zupę grzybową, część zamarynujmy, ususzmy a pozostałe grzyby możemy zamrozić. Oto sprawdzone rady, jak mrozić grzyby.