Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 380 kcal
Składniki na 4 porcji
Składniki:
ząbek czosnku
40 dag szpinaku
3 łyżki masła
sól
pieprz
10 dag wędzonego boczku
400 ml gęstej śmietany
papryka w proszku
3 żółtka
50 dag makaronu zite
3 łyżki szczypiorku
Długie rurki ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Czosnek obieram i siekam. Szpinak kroję. Smażę 10 min na maśle z dodatkiem czosnku. Przyprawiam solą i pieprzem. Zdejmuję z ognia.
Boczek kroję w słupki, rumienię na patelni. Śmietanę wlewam do rondelka, przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Podgrzewam, aż lekko zgęstnieje. Zdejmuję z ognia, wlewam roztrzepane żółtka i szybko mieszam. Dodaję chrupiący boczek i posiekany szczypiorek.
Makaron gotuję w osolonym wrzątku. Osączony przekładam do naczynia ze szpinakiem. Polewam sosem śmietanowo-jajecznym i mieszam.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!