Rurki z kremem

Ocena:

4.47 (159)

  • 2 godz. 20 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Rurki z kremem z kruchego ciasta, wypełnione kremem ze śmietany i serka mascarpone smakują obłędnie. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Sprawdzają się na wszelkie uroczystości domowe, ale są tak pyszne, że można je podawać również jako dodatek do codziennej kawy. Wbrew pozorom, przygotowanie jest proste, a poniżej znajdziecie nasz sprawdzony przepis na rurki z kremem.

Składniki:

  • mąka pszenna  400 g

  • masło  200 g

  • śmietana 12%  200 g

  • cukier puder  40 g

  • śmietana kremówka  250 ml

  • mascarpone  250 g

  • cukier waniliowy  5 g

Rurki z kremem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na rurki z kremem: do miski dodajemy mąkę, ukwaszoną śmietanę, wkrajamy zimne masło (małe kawałki w formie kostek), dosypujemy 15 g cukru pudru. Wyrabiamy szybko, tylko do zagniecenia składników. Ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy min. 30 minut, a najlepiej przez całą godzinę.

  • Krok 2:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub 180 stopni Celsjusza w przypadku termoobiegu. Formy do rurek smarujemy masłem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 3:

    Formowanie rurek: stolnicę delikatnie oprószamy mąką, przekładamy na nią ciasto. Dzielimy je na 2-3 części, w zależności od wielkości stolnicy. Kruche ciasto wałkujemy - powinno mieć nie więcej niż 4 mm grubości. Z ciasta wycinamy paski ok. 2 cm szerokości i zawijamy je na formę do rurek lub stożki do pieczenia. Układamy je na blasze wyłożonej papierem.

  • Krok 4:

    Pieczenie: rurki wsadzamy do piekarnika na ok. 20 minut. Wyjmujemy je, jak będą lekko rumiane. Odstawiamy do wstępnego ostudzenia, a następnie usuwamy formy. 

  • Krok 5:

    Krem do rurek: zimną kremówkę i serek mascarpone, wkładamy do wysokiej miski, dosypujemy cukry: puder i waniliowy. Miksujemy na małych obrotach, stopniowo je zwiększamy, aż dojdziemy do najszybszych. Ubijamy przez ok. 2 minuty. Krem powinien być dość gęsty i mieć jednolitą konsystencję.

  • Krok 6:

    Nadziewanie: krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego, wsuwamy na koniec rurki i wciskamy krem, powoli, żeby dobrze wypełnił wszystkie przestrzenie.

  • Krok 7:

    Podanie: rurki z kremem możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Porady

  • Ciasto na rurki z kremem można upiec dzień przed podaniem. Przestudzone przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu. Krem robimy bezpośrednio przed nadziewaniem.
  • Przy wyrabianiu kruchego ciasta niezwykle ważne jest to, żeby masło było dobrze schłodzone. Wyjmujemy je z lodówki bezpośrednio przed użyciem. Szybko kroimy je w kostkę i dodajemy do mąki.
  • Podobnie jest z kremówką i serkiem mascarpone, muszę być bardzo dobrze schłodzone, dzięki sukces będzie gwarantowany a krem zrobi się szybciej. Ważne jest, aby masło i śmietana były uprzednio schłodzone.
  • Należy pamiętać, żeby nadziewać ciasto dopiero w momencie, gdy będzie zimne. Żeby wyszły bardziej chrupiące, można przez kilka minut podpiec je w piekarniku bez foremek przy użyciu funkcji grilla.
  • Rurki z kremem można przygotowywać również w wersji wytrawnej. Dobrze smakują z posypką na bazie maku, sezamu, ziół lub startego na tarce żółtego sera. Można również obsypać je ostrymi przyprawami, np. chilli, imbirem czy czosnkiem.
  • Ciasto na rurki można mrozić, jednak będzie wtedy twardsze i mniej chrupkie.
  • Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 20 sztuk rurek z kremem mascarpone.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto na rurki – z czego wychodzi najlepsze?

Najlepsze w smaku wychodzą rurki z ciasta pszennego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zrobić je z mąki pełnoziarnistej, np. orkiszowej. Można pokusić się też o zrobienie ich z innego ciasta:

  • rozwiązaniem dla osób zabieganych mogą być rurki z kremem z ciasta francuskiego, które jest wyjątkowo chrupiące i delikatne,
  • najbardziej zbliżone w smaku będzie ciasto półkruche,
  • rurki z ciasta drożdżowego, które charakteryzują się niezwykłą puszystością, ale o chrupkości możemy zapomnieć.

Krem do rurek – jak go zrobić?

Istnieje wiele rodzajów kremów do rurek. Najczęściej są one nadziewane:

  • śmietaną kremówką, ubitą na sztywno z cukrem pudrem,
  • kremem budyniowym lub samym budyniem,
  • jogurtem greckim,
  • kremem ptysiowym,
  • kremem karpatkowym,
  • kremem z kaszy manny.

Ciekawym pomysłem może być również dodanie do kremu:

  • ziarenek z laski wanilii,
  • adwokatu,
  • konfitury,
  • zmiksowanych owoców takich jak banany, maliny czy borówki.

Dzieci uwielbiają zwłaszcza czekoladowe rurki z kremem. Do przygotowania można w tym przypadku użyć roztopionej gorzkiej czekolady, kakao lub karobu. Rurki kremowe wychodzą również pyszne w wersji wytrawnej z pastą jajeczną, twarogową czy oliwkową. Polecamy też porady: jak zagęścić krem, jeśli zrobimy za rzadki.

Jak zrobić rurki z kremem bez foremek?

Nie każdy ma pod ręką metalowe foremki do przygotowania ciasta w kształcie rurek. Można zrobić je samodzielnie z papieru do pieczenia i folii aluminiowej przy użyciu metalowych zszywek i zszywacza. Wystarczy pociąć papier od pieczenia na kwadraty o boku około 20 cm, a następnie zawinąć w cienki stożek, po czym spiąć zszywką. W każdym stożku należy umieścić zwiniętą folę aluminiową w taki sposób, żeby utrzymywała kształt stożka. Na tak wykonaną foremkę domowej roboty można nawinąć paski ciasta. Każda rurka z kremem powinna być tak zwinięta, by ciasto nie nachodziło na siebie.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne