Długie rurki ze szpinakiem

Ocena:

4.55 (170)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 380 kcal
Składniki na 4 porcji

Składniki:

  • ząbek czosnku
  • 40 dag szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 400 ml gęstej śmietany
  • papryka w proszku
  • 3 żółtka
  • 50 dag makaronu zite
  • 3 łyżki szczypiorku

Długie rurki ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czosnek obieram i siekam. Szpinak kroję. Smażę 10 min na maśle z dodatkiem czosnku. Przyprawiam solą i pieprzem. Zdejmuję z ognia.
  • Boczek kroję w słupki, rumienię na patelni. Śmietanę wlewam do rondelka, przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Podgrzewam, aż lekko zgęstnieje. Zdejmuję z ognia, wlewam roztrzepane żółtka i szybko mieszam. Dodaję chrupiący boczek i posiekany szczypiorek.
  • Makaron gotuję w osolonym wrzątku. Osączony przekładam do naczynia ze szpinakiem. Polewam sosem śmietanowo-jajecznym i mieszam.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne