Tort z ksiazki "Czekolada Nowa harmonia smaku" Rosalba Gioffre na urodziny męża
Składniki:
ciasto: .
80 g czekolady pełnej gorzkiej .
20 g miękkiego masła.
40 g cukru pudru.
szczypta soli.
kilka kropli esencji waniliowej.
4 żółtka.
120 g mąki.
5 białek.
160 g cukru.
krem:.
15 g żelatyny.
parę łyzek wody.
3 żółtka.
15g cukru.
50g czekolady gorzkiej.
50 g czekolady mlecznej.
3 łyżki rumu.
3 białka.
20 g cukru.
270 g śmietany kremówki.
250g gruszek z zalewy.
2 łyżki rumu.
50 ml zalewy z gruszek.
dekoracja - 100g gorzkiej czekolady.
Tort gutenberg - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
CIASTO: - Masa czekoladowa: 180 g czekolady pełnej gorzkiej rozpuściłam w rondelku na parze. W misce ubiłam mikserem 120 g miękkiego masła z 40 g cukru pudru. Dodałam (po łyżeczce) ostudzoną czekoladę (cały czas na pracującym mikserze). Dodałam szczyptę soli i kilka kropli esencji waniliowej. Zmniejszyłam obroty miksera i dodawałam po jednym - 4 żółtka i powoli 120 g mąki. -Piana z białek: W drugiej miseczce ubiłam na sztywno pianę z 5 białek i dodałam 160 g cukru. Połączyłam pianę z białek z masą czekoladową, bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką, tak aby piana z białek nie opadła. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem i wlałam ciasto. Piekłam ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
KREM: 15 g żelatyny rozpuściłam w małej ilości (parę łyżek) ciepłej wody. Ubiłam mikserem na gęsto, do białej konsystencji 3 żółtka z 15 g cukru. Dodałam żelatynę. Na parze w garnuszku rozpuściłam razem 50 g czekolady pełnej gorzkiej i 50 g pełnej mlecznej, dodając 3 łyżki rumu. Ostudziłam rozpuszczoną czekoladę i wymieszałam z ubitymi żółtkami. Ubiłam pianę z 3 białek, dodałam 20 g cukru, wciąż ubijając aż piana będzie błyszcząca. Do masy czekoladowej dodałam pianę oraz bitą śmietanę (ubiłam 270 g śmietanki kremówki), delikatnie wszystko mieszając.
Z upieczonego tortu czekoladowegpo ścięłam wierzch. Resztę tortu włożyłam z powrotem do tortownicy i nasączyłam sokiem z gruszek wymieszanym z 2 łyżkami rumu. Rozsmarowałam połowę kremu. Ułożyłam 250 g gruszek (z puszki, w syropie), pokrojonych w cząstki. Przykryłam pozostałym kremem i włożyłam do lodówki na min 2 godzinki. Przed samym podaniem udekorowałam na szybko wymyślonymi dekoracjami z rozpuszczonej gorzkiej czekolady, ktora sobie na formie silkonowej rozsmarowałam a potem podwazyłam nozem i przełozyłam na tort.