Filet mignon

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Filet mignon przyrządza się z części polędwicy wołowej, uważanej za najszlachetniejszą. Danie pochodzi z Francji, w tej formie znane jest na całym świecie. Można się jednak spotkać również z określeniem mignon steak. Mięso jest niezwykle delikatne, wręcz słodkawe, rozpływa się w ustach. Filet mignon to idealna propozycja na wyjątkową, uroczystą kolację. Na pewno zachwyci wszystkich biesiadników i podkreśli wyjątkowość spotkania.

Składniki:

  • polędwica wołowa  400 g

  • pieprz  15 g

  • sól  8 g

  • olej  20 g

  • masło  30 g

  • ocet balsamiczny  15 ml

  • rozmaryn  4 gałązki

Filet mignon - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie mięsa: wołowinę kroimy na 2 steki. Wycinamy żyłki i tłuszcz. Nacieramy 8 g soli i 5 g pieprzu. Odstawiamy na 1 godz. w temperaturze pokojowej.

  • Krok 2:

    Smażenie mięsa: patelnię, najlepiej żeliwną, rozgrzewamy z olejem. Układamy steki i smażymy po 5 minut z każdej ze stron. Bardzo ważne jest to, żeby nie nakłuwać mięsa. 

  • Krok 3:

    Odpoczywanie mięsa: usmażone steki układamy na desce lub talerzu na 8 minut.

  • Krok 4:

    Przygotowanie glazury: na patelnię, na której smażyło się mięso dodajemy masło, rozmaryn, resztę soli i pieprzu oraz ocet balsamiczny. Mieszamy i gotujemy do uzyskania sosu gęstości syropu.

  • Krok 5:

    Serwowanie: filety mignon układamy na talerzach i polewamy glazurą.

Porady

  • Smak steku mignon zależy od rasy i warunków hodowli krowy. Ta część mięsa nie twardnieje z wiekiem, gdyż pozbawiona jest nacisku podczas poruszania się zwierzęcia przez cały okres jego życia.
  • Po przekrojeniu mięsa powinny być widoczne wyraźne marmurkowe jasne przerosty tłuszczu, które rozpływają się podczas smażenia i nadają daniu delikatności.
  • Tak delikatne mięso podaje się zazwyczaj z lekkim sosem, glazurą czy masłem. Można je również grillować lub wędzić
  • Filet mignon przed smażeniem możemy zamarynować lub owinąć w bekon i tak usmażyć. Wszystko zależy od inwencji kucharza. 
  • Jeśli wolimy bardziej wysmażone mięso po usmażeniu na patelni można je dodatkowo przełożyć na 3-4 minuty do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  • Bardzo ważne jest, żeby podczas smażenia nie nakłuwać mięsa widelcem. Wyciekną z niego soki i stanie się twarde.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne