Rosół wietnamski

Ocena:

4.48 (189)

  • 6 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
Przepis na rosół z makaronem ryżowym.

Składniki:

  • WYWAR
  • 1 kg wołowych kości z niewielką ilością mięsa, w tym koniecznie ogon!
  • sól
  • 2cebule
  • kawałek cynamonu
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1–2 gwiazdki anyżu
  • 4 ząbki czosnku
  • cukier
  • sos rybny
  • DODATKI:
  • 3–4 dymki ze szczypiorem
  • papryczka chili
  • makaron ryżowy
  • natka kolendry
  • stek (ok. 20 dag) z rostbefu albo antrykotu
  • olej sezamowy
  • kiełki fasoli mung

Rosół wietnamski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kości płuczemy, dzielimy na kawałki, nacieramy solą i odstawiamy do lodówki na 1–2 godz. Dokładnie płuczemy zimną wodą i ponownie wkładamy do garnka. Zalewamy 2,5 l zimnej wody, stawiamy na małym ogniu, gotujemy 4 godz. Szumujemy, dokładamy przekrojone na pół i przypieczone na czarno cebule (w łupinie), cynamon, imbir i anyż, obrany i zgnieciony czosnek, gotujemy 2 godz. Doprawiamy solą, cukrem i sosem rybnym, gotujemy jeszcze 15 min. Przez gęste sitko przecedzamy do innego garnka, dodajemy bardzo cienko pokrojone cebulki dymek, zostawiamy na malutkim ogniu, żeby cały czas mrugał. Szczypior z dymek kroimy, oczyszczoną z pestek chili kroimy w jak
  • najcieńsze krążki, makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, kolendrę z grubsza siekamy. Stek smarujemy z obu stron olejem sezamowym, smażymy na krwisto na grillowej patelni, zostawiamy na kilka minut, po czym kroimy w jak najcieńsze plastry. Do misek nakładamy sporo makaronu i kilka plasterków steka, zalewamy wrzącym bulionem, kładziemy trochę kiełków fasoli, posypujemy chili, szczypiorem i kolendrą (lub tajską bazylią). Można dodatkowo skropić sosem rybnym, dołożyć ćwiartkę limonki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne