Kurczak duszony w gęstym rosole

Ocena:

4.55 (149)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Warto czekać na to danie - przygotowanie jest dość czasochłonne, ale będzie naprawdę pysznie! Oto kurczak duszony powoli w rosole w azjatyckim stylu.

Składniki:

  • kurczak  2 kg

  • grzyby mun  50 g

  • makaron chiński  200 g

  • cebula  2 szt.

  • liść laurowy  3 szt.

  • seler  1 szt.

  • marchewka  3 szt.

  • kolendra  0.5 pęczka

  • sól  6 g

  • pieprz  5 szt.

  • ziele angielskie  5 szt.

  • imbir  15 g

  • tymianek  3 gałązki

  • sos sojowy  100 ml

  • dymka  0.5 pęczka

Kurczak duszony w gęstym rosole - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rosół: kurczaka nacieramy lekko solą i wkładamy do dużego garnka piersią do góry. Dookoła kładziemy oczyszczone, grubo pokrojone warzywa i przyprawy. Zalewamy około 2 l wody i sosem sojowym. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu około 1 godz. Na początku dokładnie szumujemy. Wyłączamy ogień i zostawiamy całość na kolejną godzinę.

  • Krok 2:

    Dodatki: grzyby mun zalewamy na 15 min wrzątkiem, po czym gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

  • Krok 3:

    Podanie: bulion zlewamy ostrożnie przez sitko do innego garnka. Wkładamy do niego podzielonego na kawałki kurczaka, grzyby i makaron. Przyprawiamy jeszcze sosem sojowym i pieprzem. Na koniec dokładamy ugotowaną z kurczakiem marchewkę. Posypujemy posiekaną dymką i kolendrą. 

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne