Rosół imbirowo-cytrynowy

Ocena:

4.56 (195)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Przepis na rosół, który błyskawicznie stawia na nogi

Składniki:

  • domowy rosół
  • skórki z 2 cytryn
  • kilka plasterków imbiru
  • sok z 2 cytryn
  • miód
  • pieprz
  • chili
  • posiekana natka pietruszki

Rosół imbirowo-cytrynowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zagotowujemy 1/2 l domowego rosołu, wrzucamy skórki skrojone z 2 cytryn i kilka plasterków imbiru ze skórką, gotujemy ok. 15 min, żeby rosół wchłonął smak i zapach dodatków.
  • Wciskamy sok z obranych wcześniej cytryn, ew. dodajemy trochę miodu, przyprawiamy bardzo pikantnie pieprzem i chili, posypujemy posiekaną natką. Wypijamy tak gorący, jak damy radę.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2016

Porady

Do rosołu można dorzucić mięso z kurczaka

Zobacz też: Trawa cytrynowa w kuchni – zastosowanie i przepisy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne