Elias Siebert
0 (0)
Szpecle, inaczej spätzle, czyli klasyka kuchni niemieckiej, to rodzaj mącznych klusek kładzionych. Podawane są jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków. Robi się je z prostych składników, które zazwyczaj mamy w domu. My proponujemy je jako samodzielne danie, zapieczone z wyrazistym serem górskim i podsmażoną cebulką. Podajemy przepis na szpecle z serem, który zawsze wychodzi.
mąka tortowa 500 g
sól 5 g
jajka 6 szt.
woda gazowana 200 ml
cebula 2 szt.
masło 35 g
cukier 5 g
szczypiorek 0.25 pęczka
ementaler 150 g
oscypek 100 g
romadur 50 g
pieprz 3 g
Ciasto na szpecle: mieszamy mąkę i sól w dużej misce. Dodajemy jajka (rozmiar M), mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Dolewamy wodę mineralną gazowaną, żeby powstało lepkie ciasto. Ubijamy je drewnianą łyżką przez około 5 minut, aż pojawią się pęcherzyki. Przykrywamy czystą ściereczkę i zostawiamy na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.
Cebula: obieramy ją, kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło (30 g), dodajemy cebulę i smażymy przez ok. 3–4 minuty, aż się zeszkli. Następnie dosypujemy cukier i karmelizujemy przez około 5 minut.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni Celsjusza (w przypadku termoobiegu 100 stopni Celsjusza). Smarujemy masłem 4 naczynia żaroodporne (ok. Ø 15 cm).
Szczypiorek: myjemy go, osuszamy i drobno siekamy.
Sery: górski (typu oscypek), romadur i ementaler - usuwamy z nich skórkę, a następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Mieszamy je ze sobą.
Gotowanie szpecli: nalewamy wodę do dużego garnka, solimy, doprowadzamy do wrzenia. Krajalnicę do szpecli zwilżamy odrobiną zimnej wody i stawiamy na garnku. Na krajalnicy układamy ćwiartkę ciasta i za pomocą skrobaczki do ciasta wciskamy je do wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez około 1 minutę. Wyławiamy je, np. łyżką cedzakową.
Zapiekanie szpecli: rozkładamy je po równo do przygotowanych form. Wierzch posypujemy ¼ sera. Czynności te powtarzamy jeszcze 3 razy. Wsadzamy do piekarnika, pieczemy jedynie do rozpuszczenia sera.
Podawanie: szpecle z serem podajemy z podsmażoną cebulką, obsypane szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Porady
- Jeśli nie mamy specjalnej krajalnicy do szpecli, to możemy je przetrzeć przez tarkę o grubych oczkach.
- Szpecle można przygotować na zapas. Wystarczy po ugotowaniu ich i wystudzeniu przesmarować je olejem, przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce. Następnego dnia możemy je bez problemu zapiec według podanego powyżej przepisu.
- Do szpecli z serem można podawać również z podsmażonym boczkiem, kiełbasą. Sprawdzą się też jako dodatek do dania obiadowego, np. do karkówki, kotletów: mięsnych i warzywnych.
- Co zamiast sera górskiego? Sprawdzi się inny ser wędzony, cheddar lub po prostu gouda. Romadur z kolei możemy zamienić na dowolny ser półmiękki.