ZjedzPięknie

Rolada marchewkowa

Ocena:

0 (0)

  • 40 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Rolada marchewkowa jest świetną alternatywą popularnej rolady szpinakowej z serkiem i łososiem. Tu jednak bazujemy na produktach wegetariańskich. Wbrew pozorom jej wykonanie nie jest trudne, mamy tu też same łatwo dostępne składniki. Tak rolada marchewkowa króluje na świątecznych i imprezowych stołach. Tego rodzaju przekąski wybieramy na sylwestra, kolor rolady marchewkowej od razu przyciąga wzrok. Możemy być pewni, że to jedna z szybciej znikających przystawek.

Składniki:

  • marchewka  500 g

  • jajka  4 szt.

  • cukier  5 g

  • musztarda  20 g

  • twaróg  150 g

  • śmietana 18%  25 g

  • koperek  0.5 pęczka

  • rzodkiewka  5 szt.

  • chili  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Rolada marchewkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: formę o wymiarach 32x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Można to zrobić ręcznie albo za pomocą malaksera.

  • Krok 2:

    Duszenie: rozgrzewamy patelnię z masłem, przekładamy na nią starte marchewki. Dosypujemy cukier, cukier, pieprz, chili i sól do smaku. Dusimy przez 10 minut, mieszamy, co chwilę. Pod koniec dokładamy jeszcze ostrą musztardę - mieszamy do połączenia składników.

    rolada marchewkowa - duszenie marchewki
  • Krok 3:

    Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Do marchewki dodajemy żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy partiami do przestudzonej masy marchwiowej, delikatnie łączymy szpatułką lub drewnianą łyżką.

    rolada marchewkowa - marchewka z jajkami
  • Krok 4:

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę na roladę marchewkową przekładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę, wyrównujemy wierzch. Wsadzamy do piekarnika na 20 minut. Wyjmujemy z foremki razem z papierem do pieczenia, przekładamy na czystą ściereczkę, wierzch przykrywamy drugą ściereczką. Po około 2 minutach przekręcamy ciasto i delikatnie usuwamy papier.

    rolada marchewkowa - surowe ciasto
  • Krok 5:

    Masa twarogowa: rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Koperek płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty, a potem siekamy (niewielką ilość zostawiamy na później). Oba składniki przekładamy do twarogu, dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Dokładanie mieszamy.

    rolada marchewkowa - masa twarogowa
  • Krok 6:

    Zwijanie rolady: na zimny blat marchewkowy przekładamy masę twarogową, rozkładamy ją równo po całej powierzchni. Zwijamy ją w rulon i stabilizujemy ją papierem. Przekładamy do lodówki na co najmniej godzinę, dzięki temu będzie się lepiej kroiła i zyska na smaku.

    rolada marchewkowa - nakładanie masy twarogowej
  • Krok 7:

    Podanie: roladę marchewkową kroimy na kawałki o grubości mniej więcej 2 centymetrów. Układamy na talerzy i przyozdabiamy koperkiem.

    rolada marchewkowa
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne