MNIAMAM

Keto rolada szpinakowa

Ocena:

3 (2)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Keto rolada szpinakowa to przekąska o niskiej zawartości węglowodanów, pełna zdrowych kwasów tłuszczowych i białka. W naszej wersji tego imprezowego hitu puszysty spód posmarowany jest śmietankowym serkiem z czosnkiem i przykryty wędzonym łososiem. Ciasto wystarczy zwinąć i porządnie schłodzić, a następnie pokroić w plastry. To genialna zimna przystawka na przyjęcie lub danie na wynos do pracy. Keto rolada szpinakowa z łososiem bez mąki podbije serca nie tylko osób na diecie. 

Składniki:

  • szpinak  250 g

  • jajka  5 szt.

  • sól  4 g

  • pieprz  4 g

  • gałka muszkatołowa  4 g

  • czosnek granulowany  4 g

  • sok z cytryny  5 ml

  • serek śmietankowy  300 g

  • czosnek  2 ząbki

  • łosoś wędzony  400 g

Keto rolada szpinakowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C (termoobieg). Myjemy liście szpinaku (baby) w zimnej wodzie. Osuszamy je na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki do sałaty. Oddzielamy białka od żółtek. Obieramy czosnek.   

    keto rolada szpinakowa - przygotowanie
  • Krok 2:

    Miksowanie: umieszczamy szpinak i żółtka w kielichu blendera. Dodajemy sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony), czosnek granulowany, sok z cytryny i gałkę muszkatołową. Będzie miała najwięcej aromatu, jeśli zetrzemy ją na tarce tuż przed użyciem. Miksujemy składniki na jednolitą masę. Przelewamy ją do czystego naczynia. 

    keto rolada szpinakowa - miksowanie
  • Krok 3:

    Spód szpinakowy: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy pianę partiami do zielonej masy. Delikatnie mieszamy ją za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki, tak żeby nie naruszyć jej puszystej struktury. Wykładamy głęboką blachę z wyposażenia piekarnika pergaminem. Wylewamy na nią masę. Wyrównujemy ją łopatką. Pieczemy przez około 15 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i lekko je studzimy, po czym zawijamy w rulon na ściereczce. Dzięki temu od razu przyjmie kształt rolady.   

    keto rolada szpinakowa - masa
  • Krok 4:

    Nadzienie: mieszamy serek śmietankowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozdzielamy płaty łososia. Wykorzystajmy rybę wędzoną na zimno, której plastry najlepiej nadają się do dań takich jak rolady i wrapy. Rozkładamy ciasto szpinakowe na płaskiej powierzchni. Smarujemy je czosnkowym serkiem. Na nim układamy łososia.  

    keto rolada szpinakowa - nadzienie
  • Krok 5:

    Zwijanie rolady: zaczynając od krótszego boku, dosyć ciasno rolujemy ciasto z nadzieniem. Możemy pomóc sobie papierem do pieczenia lub ściereczką, na których ułożony jest placek. Zabezpieczamy roladę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3 godziny. Czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.  

    keto rolada szpinakowa - zwijanie
  • Krok 6:

    Podanie: kroimy roladę w plastry o grubości około 1,5 cm. Podajemy na zimno. Możemy udekorować koperkiem lub natką pietruszki. Keto rolada szpinakowa z łososiem to świetny pomysł na przystawkę lub przekąskę na imprezę. Można też zabrać ją na lunch do pracy.  

    keto rolada szpinakowa - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne