Rolada otulona boczkiem

Ocena:

4.53 (176)

  • 25 min.
  • dla 8 osób

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 1 godzina 15 minut Porcja: 420 kcal

Składniki:

  • 70 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 cukinie
  • puszka kukurydzy (15 dag)
  • 10 dag boczku w cienkich plastrach
  • łyżka masła
  • tłuszcz do blachy
  • sól, pieprz

Rolada otulona boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. 5 łyżek bułki tartej wymieszać ze śmietaną. Mięso wymieszać z cebulą, jajkami, bułką ze śmietaną, solą i pieprzem, starannie wyrobić.
  • ■ Cukinie umyć, odkroić końce i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Kukurydzę osączyć. Wyciąć kawałek folii aluminiowej o wymiarach 20 x 30 cm, posypać resztą tartej bułki i rozwałkować na niej mięso. Obłożyć plastrami cukinii zostawiając szeroki brzeg, posypać kukurydzą.
  • ■ Roladę zwinąć za pomocą folii i obłożyć plastrami boczku. Ułożyć na natłuszczonej blasze, polać 4 łyżkami wody, piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200°C. Pieczeń podawać z sosem z pieczenia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne