Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 1 godzina 15 minut Porcja: 420 kcal
Składniki:
70 dag mieszanego mięsa mielonego
2 cebule
2 jajka
8 łyżek bułki tartej
1/2 szklanki śmietany
2 cukinie
puszka kukurydzy (15 dag)
10 dag boczku w cienkich plastrach
łyżka masła
tłuszcz do blachy
sól, pieprz
Rolada otulona boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. 5 łyżek bułki tartej wymieszać ze śmietaną. Mięso wymieszać z cebulą, jajkami, bułką ze śmietaną, solą i pieprzem, starannie wyrobić.
■ Cukinie umyć, odkroić końce i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Kukurydzę osączyć. Wyciąć kawałek folii aluminiowej o wymiarach 20 x 30 cm, posypać resztą tartej bułki i rozwałkować na niej mięso. Obłożyć plastrami cukinii zostawiając szeroki brzeg, posypać kukurydzą.
■ Roladę zwinąć za pomocą folii i obłożyć plastrami boczku. Ułożyć na natłuszczonej blasze, polać 4 łyżkami wody, piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200°C. Pieczeń podawać z sosem z pieczenia.