ORZECHOWA ROLADA Z OCZKIEM

Ocena:

4.46 (167)

  • 50 min.
  • dla 6 osób
efektownie wyglądające ciasto, doskonałe na każdą okazję, a zwłaszcza na karnawał

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 czekolada o smaku toffi
  • garść siekanych orzechów
  • 2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego
  • Dodatkowo:
  • cukier puder
  • galaretka wiśniowa

Orzechowa rolada z oczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem, i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem od pieczenia. Pieczemy ok.15-18 min. w 180 stopniach. Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem, od razu po wyjęciu rolady z piekarniku wykładamy na posypaną ściereczkę i zwijamy w roladę. Zostawiamy do wystudzenia.
  • Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzącej wody, wlewamy do kwadratowego pojemnika.
  • KREM: Czekoladę rozpuszczamy na parze. Na mleku i cukrze gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, dodajemy alkohol i orzechy
  • Kremem smarujemy roladę, na szerszym brzegu układamy paski galaretki, zwijamy w roladę. Przed podaniem ciasta dobrze schłodzić, żeby się lepiej kroiło.

Porady

Zobacz też: Rolada biszkoptowa z truskawkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne